Parempaa käytettävyyttä tavoittelevaa TVkaistaa tulisi tukea eikä rankaista

Piraattipuolueen lehdistötiedote 23.12.2009
———————

MTV Media, Sanoma Television, Yleisradio ja joukko tekijänoikeusjärjestöjä ovat tehneet tutkintapyynnön TVkaista palvelusta. TVkaistan syytetään toimivan ilman tekijänoikeuden haltijoiden lupaa, vaikka koko luvanvaraisuuden tarve on enemmän kuin kyseenalaista. TVkaista ei itse valikoi asiakkaileen tarjoamiaan ohjelmia tai tallenna televisio-ohjelmia automaattisesti. Kyseessä onkin etädigiboksi -palvelu, joka ei käytännössä eroa kotona käytettävästä digiboksista juuri mitenkään. Huolimatta palvelun luonteesta, jonka ei edes pitäisi kuulua luvanvaraisuuden piiriin, kerrotaan TVkaistalta yrityksistä saada ohjelmien välitysluvat. Toistaiseksi kuitenkaan TVkaistalle ei ole suostuttu tarjoamaan samoja sopimusehtoja kuin muille alan kilpailijoille.

TV-kaista on verkkopalvelu, jossa käyttäjä voi tallentaa haluamansa televisio-ohjelmat palveluntarjoajan ylläpitämään virtuaaliseen digiboksiin ja katsoa niitä joko lataamalla ne omalle tietokoneelleen tai suoraan TVkaista-sivuston kautta. Kyseessä on kehittynyt verkkopalvelu, jonka tarkoitus on tuoda televisio-ohjelmat helposti ja vaivatta käyttäjilleen. Ohjelmia voi katsoa yleensä kaksi viikkoa tallennuksesta. Palvelun käyttöön vaaditaan tv-lupamaksun suorittamista aivan kuten normaalin television käyttöönkin.

– TVkaista helpottaa monien kotitalouksien paineita hankkia jatkuvasti uusia digibokseja tekniikan uudistuessa, sekä vapauttaa televisio-ohjelmien lähetysaikojen rajoitteista, kuvaa Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto.

Kopiostosta ja muilta tekijänoikeusjärjestöiltä on aiemmin väitetty, että TVkaista ei ole tehnyt toimitussopimusta ohjelmista heidän kanssaan. Kyseessä on äärimmäisen kyseenalainen väite, sillä TVkaistalla on jokaiselle asiakkaalle varattu oma ”digiboksi”, joten kyseessä ei ole ohjelmien vuokraaminen, vaan eräänlaisen vuokratun digiboksin etäkäyttö. Asiakas joutuu edelleenkin entiseen tapaan valitsemaan mitä laitteeseensa tallentaa, käytöstä vain on tehty helpompaa. Tekijänoikeusjärjestöt kritisoivat nettilataamisen aiheuttavan ongelmia verkkopalveluiden kehittämiseen, mutta kun joku heitä osaavampi sellaisen kehittää, pyritään se tallomaan maan rakoon.

– Hyökkäykset TVkaistan kaltaista edelläkävijää kohtaan osoittavat alan vanhojen toimijoiden kykenemättömyyden uudistumiseen, sekä vallan jolla tekijänoikeuksien verukkeella voidaan pakottaa rehellisesti toimivia yrityksiä pois markkinoilta, jatkaa Palmulehto.

Lisätietoja antavat:

Pasi Palmulehto
Puheenjohtaja, Piraattipuolue
045 310 2340

Harri Kivistö
Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue
040 531 9232

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*