Tietoyhteiskuntaministeri Piraattipuolueesta

Miksi liikenne ja viestintä ovat yhden ministeriön vastuualuetta? Tälle epäsuhtaiselle avioliitolle ei liene historiallisen postinpalvelun lisäksi muuta selitystä kuin asioiden (nyt tiedon) siirtäminen paikasta toiseen.  Moni tietoyhteiskuntamme ongelmista saattaakin johtua siitä että viestintäverkkoa on kehitetty liikenneverkon infrastruktuurin logiikalla. Itse asiassa vaikuttaa pitkälti siltä, että tämän päivän viestintäpolitiikka on pitkälti vain ympätty liikenneministeriön jatkeeksi. Vaikka porvarihallitus onkin siis osittain varsin kiitettävästi pyrkinyt edistämään laajakaistojen leviämistä sekä mahdollistamaan järkevää kilpailua alalla, sen tietoyhteiskuntastrategia on suurelta osin epäonnistunut.

Liikenneverkon ylläpito ei ole perinteisesti edellyttänyt katsausta kansalaisoikeuksien periaatteisiin. Kaikki saavat ajaa mistä mihin haluavat kunhan noudattavat liikennesääntöjä – hankalia ristiriitoja ei aiheudu. Sen sijaan tietoliikenne tuo mukanaan aivan uudenlaisia ongelmia, joihin, joskus ymmärrettävästi, ei ole varauduttu. Esimerkiksi terveydenhuollon käyttöön on otettu täysin yhteensopimattomia järjestelmiä, minkä vuoksi potilaan tietojen siirtäminen osastojen välillä on erityisen työlästä. Liikenteessä tämä olisi vähän kuin jos joutuisit kunnan rajat ylittäessäsi vaihtamaan uuteen autoon. Tällaisia ongelmia olisi ollut hankala täysin välttää ilman kristallipalloa, mutta miksi ihmeessä niitä ei ole heti ryhdytty korjaamaan?

Joihinkin ongelmiin on ajauduttu, koska on vähätelty kriittistä kansalaisoikeusnäkökulmaa. Näitä on paljon vaikeampi sovitella. Esimerkkeinä ovat toimimaton ja sananvapautta pariin otteeseen selkeästi rajoittanut verkkosensuurijärjestelmä, sähköisen äänestyksen farssi, sekä viestintäministeriön miltei täydellinen vaikeneminen Ruotsin urkintalaista.

Viestintäministeri Suvi Lindén vakuuttelee Nykypäivän haastattelussa Suomen tietoyhteiskuntakehityksen olevan oikeilla raiteillaan. Tälle ajatukselle on vaikea löytää älyllistä oikeutusta, kun juuri mikään ei ole toiminut niin kuin olisi pitänyt. Lisäksi suljetut järjestelmät ovat vieläkin aina se ensisijainen ratkaisu, vaikka pienen kansakuntamme järkevä kilpailuvaltti olisi nimenomaan vapaa lähdekoodi ja sen ympärillä avoin tietoyhteiskunta. Eikö esimerkiksi suomalaisesta vapaan lähdekoodin käyttöjärjestelmästä Linuxista ole voitu oppia yhtään mitään?

Tarkoitus ei ole pelkästään syyttää Lindéniä, sillä tuskin suunta olisi merkittävästi muuttunut, vaikka ohjaksissa olisi ollut joku muu. Suomen hallituspuolueilla ei vain yksinkertaisesti ole ollut tarjota vaihtoehtoja. Ministerin eroa on ollut helppo vaatia, mutta sitä olennaisempaa olisi että ainakin ensin tunnustettaisiin selvästi tehdyt möhläykset ja otettaisiin niistä opiksi. Ehkä tämäkin on liikaa vaadittu.

On myönnettävä että Lindénin ajatus valtionvarainministeriössä toimivasta tietoyhteiskuntaministeristä on kannatettava, sillä liikenne- ja viestintäministeriö ei yksinkertaisesti ole nykyaikainen yhdistelmä. Toisaalta tietoyhteiskuntaministeri vastaisi myös selkeästi sähköisistä oikeuksista. Koska tällä hetkellä perinteiset puolueet vaikuttavat olevan pihalla tietoyhteiskuntakehityksestä, tietoyhteiskuntaministerin salkku kuuluisi luonnollisesti Piraattipuolueelle. Mikäli Lex Nokian ja Lex Karpelan kaltaiset lait olisivat menneet tietoyhteiskuntaministerin kautta, niiden voisi olettaa olevan edes jonkin verran toimivampia. Ja mikäli tietoyhteiskuntaministerinä olisi ollut Piraattipuolueen edustaja, sähköisen viestinnän tietosuojalaki suojelisi nyt yhteisötilaajien asiakkaiden yksityisyydensuojaa ja tekijänoikeuslaki suojelisi paitsi tekijöiden, myös kuluttajien oikeuksia.

0 vastausta artikkeliin ”Tietoyhteiskuntaministeri Piraattipuolueesta

 1. ”Ja mikäli tietoyhteiskuntaministerinä olisi ollut Piraattipuolueen edustaja, sähköisen viestinnän tietosuojalaki suojelisi nyt yhteisötilaajien asiakkaiden yksityisyydensuojaa ja tekijänoikeuslaki suojelisi paitsi tekijöiden, myös kuluttajien oikeuksia.”

  Paitsi että jos tietoyhteiskuntaministerinä olisi ollut Piraattipuolueen edustaja, puolue olisi joutunut tekemään niin raskaita lehmänkauppoja, että heillä ei nykyisessä maan tavassa millään olisi poliittista pääomaa ohittaa niitä lobbareita, joiden vaikutuksesta tämänhetkiset laitkin on toteutettu. Miksi luulette että vihreillä ei ole ympäristöministerin paikkaa? Kiinnostuksen puutteesta se tuskin johtuu.

 2. Pitäisin kyllä asiantuntemusta oleellisempana ominaisuutena ministerille, ja sen asiantuntemuksen käyttöön tulee pyrkiä. Onnea myös vihreille tässä asiassa. Korruptio, aivoton yrityslobbaus ja lehmänkaupat kuriin! (Tai ainakin minimiin. ;) )

 3. ”Pitäisin kyllä asiantuntemusta oleellisempana ominaisuutena ministerille, ja sen asiantuntemuksen käyttöön tulee pyrkiä.”

  Samaa mieltä, mutta näyttää kovasti siltä että se on aika toissijainen ominaisuus nykyään. Valitettavasti.

  ”Korruptio, aivoton yrityslobbaus ja lehmänkaupat kuriin!”

  Amen!

 4. ”Miksi luulette että vihreillä ei ole ympäristöministerin paikkaa? Kiinnostuksen puutteesta se tuskin johtuu.”

  On heille säännöllisesti sitä salkkua tarjottu. Ovat viime vuosina siitä sinnikkäästi kieltäytyneet. Se johtuu siitä, että vihreät haluaa kiihkeästi olla yleispuolue, ja esiintyä vakavastiotettavana kaikissa asioissa.

  Tämä on onnistunut. Oikeusministerin sanomisia ja tekemisiä on kertynyt sellainen liuta, että hänet on syytä ottaa äärimmäisen vakavasti. Tosin hieman toisella tavalla kuin mikä ehkä hänellä oli mielessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*