Analyysi Piraattipuolueen menestyksestä Loviisan kunnallisvaaleissa 25. lokakuuta 2009

Alla oleva on Mikael Böökin kirjoittama analyysi, jonka olen suomentanut ruotsista. Alkuperäisteksti on luettavissa Böökin blogista. — Kaj S.

Kun äänet Pernajan, Liljendalin, Ruotsinpyhtään ja Loviisan kunnallisvaaleissa oli laskettu, saatiin seuraava vaalitulos:


vaalitulos

Kuten näkyy, oli RKP vaalien suurin voittaja. ”Olemme väsyneitä mutta uskomattoman tyytyväisiä”, Nina Björkman-Nystén kommentoi Loviisalaiselle Östra Nyland-lehdelle vaalitulosiltana. Muita voittajia olivat Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. Myös Vasemmistoliitto sai lävitse yhden ehdokkaan, nimittäin Armi Lindellin Pernajalta.

Vihreille kävi huonommin kuin odotettu, vaikka puolue saikin joka tapauksessa lävitse Janne Länsipuron, Sonja Ilvetsalo-Koskisen sekä Timo Noroviitan – samat ihmiset, jotka olivat ennenkin päässeet läpi Pernajan, Loviisan ja Ruotsinpyhtään vaaleissa. Myös Kokoomuksen sanotaan olevan pettynyt äänitulokseensa. Ehkä koska uusliberalismi on kärsinyt kolhuja maailmalla?

Sosiaalidemokraattien ja Keskustan suosion pieni väheneminen itäisellä Uudellamaalla, kuten muuallakin, ei varmaan tarvitse erillistä kommenttia. MUTTA

Miksi Piraattipuolue sai 17 ääntä?

Kokonaiset 17 ihmistä äänesti Piraattipuolueen ainoaa ehdokasta, allekirjoittanut mukaanlukien! Aloitan yrityksellä analysoida sitä, miksi ääniä saatiin. Sen tehtyäni lähestyn asiaa vastakkaisesta näkökulmasta.

 • Kuten sanottua, PP:llä oli vain yksi ehdokas, jonka kasvot voitiin siten painaa vaalijulisteeseen XL-kokoisena. Voisiko ajatella että Loviisan torilla tai Isnäsin baarissa vaeltanut yksinkertainen sielu, täynnä epävarmuutta siitä ketä äänestää, olisi saattanut päätyä äänestämään ehdokasta pelkän kuvan perusteella – ihmistä tai tämän kantoja sen paremmin tuntematta?
 • Edellämainittu syy on tietenkin puhdasta spekulaatiota. Mutta mielipiteistä puheenollen – jokuhan olisi saattanut lukea ehdokkaan vaaliohjelman ja vaikuttua siitä.
 • Piraattipuolue nauttii nuorten keskuudessa merkittävää suosiota. Tämä nähtiin Ruotsissa viime eurovaaleissa. Myös osa Loviisan seudun nuorista saattoi mieluiten haluta äänestää piraattia, ehdokkaasta riippumatta.
 • Joku ehdokkaan ystävistä tai tutuista saattoi päästä Piraattipuolueeseen liittyvien pelkojensa ylitse.
 • Helsingistä ja Kouvolasta tuli eräänä päivänä neljä nuorta piraattia Loviisaan auttamaan ehdokkaan vaalityössä – ja sillä oli todellakin merkitystä!
 • Ehdokas tuli oppineeksi laulun ”Vandra ensam”, mikä sai hänet paremmalle tuulelle vaalityön aikana. Tästäkin oli apua.
 • Piraattipuolue samoin kuin ehdokas itse ovat eri yhteyksissä tuoneet esille valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä yleisestä hyvästä. Näkemykset eivät tosin suoraan liittyneet kunnallisvaaleihin, mutta ovat saattanut kiehtoa jotakin yksittäistä äänestäjää. (Esimerkkinä ehdokkaan henkilökohtaisista mielipiteistä: Euroopan unionin riisuminen ydinaseista ja ydinvoimaloista, globaalin veron määrääminen finanssikaupoille, Mary Robinsonin nimeäminen EUn ensimmäiseksi presidentiksi. Tästä enemmän omalla nettisivullaan! Mary Robinson on valitettavasti ilmoittanut, ettei asetu ehdolle koska haluaa keskittyä ilmastokysymyksiin.)
 • Suomenruotsalaiset mediat osoittivat kohtalaisen suurta kiinnostusta ehdokkaan vaalikampanjaa kohtaan.
 • Hajaäänet.

Toisaalta vaalit eivät menneet hirveän hyvin Piraattipuolueen ainoalle ehdokkaalle. Mistä huono vaalitulos johtuu?

 • Piraattipuolueen nimi on saattanut herättää monessa valitettavaa vastenmielisyyttä – sukupuolesta, yhteiskuntaluokasta, iästä tai ihonväristä riippumatta.
 • Syvempi sosiologinen analyysi vaatii feodaalisen yhteiskuntarakenteen jäänteiden huomioimista. Loviisan seutua on perinteisesti dominoinut joukko herraskartanoita, samoin kuin jokseenkin patriakaalinen ja konservatiivinen ajattelutapa. Piraattipuolueen kaltaisilla uudistuksellisilla moderniuksilla voi kiistatta olla ongelmia löytää jalansijaa tästä maastosta.
 • Mitä seudulle tuoreeltaan muuttaneisiin suomenkielisiin perheisiin tulee, oli PP:n ehdokkaalla ongelmia itsensä saamisessa esille. Suomenkieliset mediat kuten radio, TV, Hesari ja Uusimaa osoittivat suhteellisen vähäistä kiinnostusta PPn vaalikampanjaa kohtaan. Poikkeuksena mainittakoon kunnallisvaaliolosuhteissa tärkeä lehti Loviisan sanomat.
 • Piraattipuolueen ehdokas katsoo, että yhä useampien Loviisan asukkaiden tulisi vastaisuudessa hankkia elantonsa maanviljelystä ja in vitro -lihatuotannosta. (Vrt. vaaliohjelma, s. 1-4.) Mutta maanviljelyn tulevaisuus ei tällä kertaa kiinnostanut niin mediaa, puolueita, muita ehdokkaita kuin äänestäjiäkään.
 • Ehdokkaan radikaalit mielipiteet ydinvoimasta ja maanviljelystä pelottivat ehkä äänestäjiä, jotka eivät uskalla edes kuvitella Loviisaa jossa ei olisi ydinvoimaa ja jossa viljelyn taito on otettu kunniaan. Ehdokkaan vanhat ystävät, jotka äänestivät häntä kun hän oli Vihreiden ehdokkaana Pernajan kunnallisvaaleissa 2004, taas sanoivat suoraan etteivät aio äänestää Piraattipuoluetta.
 • Piraattipuolueella on Loviisan seudulla vain neljä jäsentä, ja puolueen johto on puolueen rekisteröimisen yhteydessä luvannut olla luovuttamatta jäsentietoja kenellekään. Edes puolueen ainoa ehdokas ei saanut niitä käsiinsä. Tästä seurasi, ettei ehdokas voinut ottaa yhteyttä paikallisiin puoluetovereihinsa keskustellakseen näiden kanssa vaalistrategiasta ja vaalityöstä. (Puoluejohdon informaatioeettinen vakaumus lupaa kuitenkin hyvää tulevaisuudelle.) [Kääntäjän huomautus: seudun muihin piraattipuoluelaisiin yritettiin kyllä useaan otteeseen ottaa yhteyttä, mutta he eivät vastanneet sähköposteihin eikä heitä nähty asialliseksi hätistellä sen enempää.]
 • Monet intellektuellit, puhumattakaan kansasta yleisesti, aavistavat kyllä ehkä Internet-kehityksellä tulee olemaan suurta merkitysta, mutta eivät näe että tiedostonjakokysymyksellä voisi tulevaisuudessa olla merkitystä. Käsitteet ’Internet’ ja ’tiedostonjakaminen’ tarkoittavat merkittävissä määrin samaa asiaa. Esimerkiksi tämä verkkosivu, jonka olen kirjoittanut jakaakseni mahdollisten lukijoiden kanssa, on tyypillinen tiedosto. Kuka omistaa tiedostot? Kuka omistaa sen mitä luemme? Kuka omistaa Internetin? Meille Piraattipuolueelle omistautuneille on selvää, että nyt tarvitaan puoluetta joka puolustaa Internetiä niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin, mutta suurelle yleisölle tämä ei vielä ole selvinnyt.
 • Loviisan seudullakin asuu niitä, jotka ovat verranneet toisiinsa Mikael Böökiä ja seudun suurta poikaa Mikael Agricolaa, ja päätyneet siihen tulokseen ettei edellinen ole samaa kaliiberia.

Kajn loppusanat: näiden vaalien vähäisen äänisaldon ei kannata antaa masentaa. Kuten Böök itsekin toteaa, on kyseessä varsin konservatiivinen seutu, mikä näkyy siinäkin ettei sieltä löytynyt kuin kolme piraattipuoluelaista hänen lisäkseen. Loviisaa kannattaakin ajatella arvokkaana harjoituksena eduskuntavaaleja varten. Olemme nyt nähneet, sikäli mikäli sitä kukaan epäili, ettei pelkkä Internet-aktiivisuus riitä. Väkeä tarvitsee saada mobilisoitua fyysisesti kaduille ja puhumaan suurelle yleisölle. Sen tulemme ensi vaaleissa tekemäänkin.

0 vastausta artikkeliin ”Analyysi Piraattipuolueen menestyksestä Loviisan kunnallisvaaleissa 25. lokakuuta 2009

 1. Kaj Sotala sanoi:
  ”Väkeä tarvitsee saada mobilisoitua fyysisesti kaduille ja puhumaan suurelle yleisölle. Sen tulemme ensi vaaleissa tekemäänkin.”

  Vasta silloin? Ja näyttäytyä kansalle ihan samanlaisena suu vaahdossa pauhaavana elostelijana kuin vanhatkin puolueet?

  Itse ainakaan en korvaani lotkauta puolueiden tai ehdokkaiden vaalipuheille, vaan teoille kausien välissä. Piraattipuolueenkin pitäisi erottua muista puolueista, ja jaksaa näkyä jatkuvasti. Äänestäjien täytyy tietää jo _ennen_ vaalimouhotuksia, kenelle äänensä antaa.

 2. Kannattaa myös ottaa huomioon, että kunnallistasolla ei voi päättää kovinkaan monista piraatteja kiinnostavasta asiasta. Sen takia muutoin hyvinkin aatteellisen piraatin ääni voi mennä jonkun toisen puolueen edustajalle, jonka nähdään kokonaisuudessaan vastaavan paremmin äänestäjän näkemyksiä.

  Sen lisäksi näissä vaaleissa ilmeisesti oli strategiana ”jokainen ehdokas saa olla mitä mieltä tahansa”, ja kun puolueella oli ehdokkaita vain yksi, Böökin mielipiteet edustivat koko puoluetta. Tämän takia esimerkiksi ydinvoimamyönteiset piraatit ovat hyvinkin voineet jättää äänestämättä piraattipuoluetta. Tämä on minusta iso ongelma, joka pitäisi selvittää seuraaviin vaaleihin mennessä. Strategian pitää olla sellainen, että jokaisen piraatin tulee voida äänestää puoluetta. Tai ei ehkä ihan jokaisen, mutta suurimman osan. Vaalistrategisesta näkökulmasta katsottuna on pidemmän päälle kestämätöntä, jos monet piraatit jättävät äänestämättä sen takia, että joutuvat äänestämään jonkun sellaisen puolesta, joka piratismin puolustamisen ohella kannattaa heidän vastustamaansa politiikkaa.

 3. mr_Zombie kirjoitti:
  ”Sen lisäksi näissä vaaleissa ilmeisesti oli strategiana “jokainen ehdokas saa olla mitä mieltä tahansa”, ”

  Noinhan se ilmeisesti oli, ja noinhan se tulee ilmeisesti olemaan.
  Pelkkä hillitön halu kajota toisen omaan on poliittiseksi ideologiaksi lopulta varsin ohut, eikä rosvopuolueen jäseniä kai mikään muu oikeasti yhdistä.

 4. Juu. Jos olisin asunut Loviisassa, ja kuullut ehdokkaan ydinvoimavastaisista mielipiteistä, niin olisin jättänyt äänestämättä. Mielestäni Piraattipuolueen pitäisi pysyä tässä ”yhden asian asiassa”, eikä ruveta rönsyilemään mihin suuntiin tahansa.
  Meitähän yhdistää nimenomaan nämä yksityisyys-, sananvapaus- ja ei-kaupalliset tiedostonjakoasiat. Kaikista muista asioista kai löytyy niin monta mielipidettä kuin on PP:een jäseniä.

 5. Jukkis: Piraattipuolue kokonaisuutena pysyykin omassa fokuksessaan, mutta ehdokkailta ei voi kieltää omia henkilökohtaisia kantojaan. (Ja kunnallisvaalien kaltaisessa tilanteessa, jossa useat PPn päätavoitteet eivät ole niin suoraan ajettavissa kuin eduskunta- tai eurovaaleissa, tarvitsee jättää entistäkin enemmän henkilökohtaista liikkumavaraa jotta ylipäätään olisi jotain vaaliohjelmaa.)

 6. Odotan innolla ensimmäisiä vaaleja, joissa PP on ehdolla kannatuksensa ”ydinseudulla”, eli Uudellamaalla. Luulen kannatuksen olevan moninkertaista Loviisan seudun kunnallisvaaleihin.

  Mutta silti luulisi 0,2% kannatuksen (17 äänestäjää) hiukan saavan myös realismia peliin. Toivottavasti ette aivan kauheasti pety jos teistä ei heti seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tule valtionhoitajapuoluetta. Ihmisille on tässä maailmassa niin paljon enemmän muitakin tärkeitä asioita kuin tekijänoikeus ja tietoyhteiskunta. Mm. terveydenhuolto, lastenhoito, liikenne, ruoka, asuminen… Ilmainen viihde internet-piuhan päässä ei paljon yksinhuoltajaa lämmitä.

  Yhteenkin kansanedustajaan vaaditaan kymmeniätuhansia äänestäjiä. Siinä on tekemistä. Onnea matkaan. Demokratia on hieno juttu.

 7. ”Vaalistrategisesta näkökulmasta katsottuna on pidemmän päälle kestämätöntä, jos monet piraatit jättävät äänestämättä sen takia, että joutuvat äänestämään jonkun sellaisen puolesta, joka piratismin puolustamisen ohella kannattaa heidän vastustamaansa politiikkaa.”

  Tämä on kyllä oleellinen pointti. Mahdotonta kuvitella, että antaisin ääneni jollekin viherstalinistille.

 8. Samilla on minusta terve asenne.
  Fasisti ei äänestä stalinistia, kepuli ei äänestä vasuria, vihreä ei äänestä kokkaretta. Ja toisittaperinpäin.

  Demokratia toimii vain, jos jokainen äänestää niin kuin ajattelee. Ja jos ei juurikaan ajattele, niin äänestää puoluetta, jossa ei juurikaan ajattella, eli piraatteja.

 9. Oskala on tässä aivan oikeassa.

  Piraateille pitää löytyä eduskuntavaaleissa sellainen “sopiva” osuus. Valtiossa on monia tärkeitä asioita, ja Piraattipuolue on tehnyt tietoisen valinnan käsitellä vain omaa aluettansa. Tämä luonnollisesti asettaa myös edustajille maksimimäärän. Vaikka piraateissa tuntuu hyvin yleisälykkäitä ihmisiä olevankin, niin en näe siitä olevan hyötyä, että piraatit saisivat vain paljon edustajapaikkoja. Tarkoitus ei ole nousta uudeksi yleispuolueeksi entisten tilalle, vaan on tärkeämpää on herättää keskustelua. Kenties tämä raivaa tietä muillekin uusille puolueille, jolloin äänestäjien valinnanvara kasvaa. :)

 10. Webin merkitys vain kasvaa tulevissa vaaleissa, samoin yhteydenpidossa ja organisoitumisessa vaalien välillä. Piraattipuolueen pitäis kiinnittää huomiota tulevien vaaliohjelmien iskevyyteen ja selkeyteen. Laajat perustelut ja lisämausteet on Webissä hyvä laittaa linkkien taakse, mutta toisaalta perustelujen täytyy tietysti olla olemassa — samoin tarvitaan keskustelua ja yhteistä pohdintaa.

  Onnittelut puolueelle! Vaalipeli on avattu.

 11. Raukon Pekka ei taida kauheasti olla tutustunut puolueeseen kun suoltaa ennakkoluuloista mutu mönjää.

  ja ihan tähän pääasiaan kajoten , on perin ongelmallista tosiaan se että oli yksi ehdokas jonka omat kannat asioihin joihin puolueella ei ole kantaa eivät välttämättä kaikille puolueen kannattajille uponneet.
  Jatkossa olisi hyvä tarjota ehdokkaita joiden kannat olisivat puolueeseen liittymättömissä asioissa erilaisia että ihmiset saavat äänestää omien ajatustensa mukaan eikä suurpuolueiden zombi meiningillä tai vähiten huonoa äänestäen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*