Ihmisryhmät tiedostonjaossa

Paljon on sivuttu erilaisia ihmisryhmiä (tällä hetkellä) laittomaan tiedostonjakoon liittyen, mutta niitä ei ole koskaan kerätty yhteen, eikä niistä siten ole käyty juurikaan keskustelua. Millaisia erilaisia ryhmiä voidaan löytää? Miten ihmiset käyttäytyvät?

Yleensä vastapuoli yhdistää kaikki vertaisverkkoja käyttävät ihmiset yhdeksi suureksi moraalittomien piraattien ryhmäksi. Näin ei kuitenkaan voi yleistää. Itse löytäisin 8 erilaista pääryhmää tiedostonjakoon liittyen:

1. Ihmiset, jotka eivät lataa tiedostoja.

Nämä eivät käytä vertaisverkkoja, mutta ryhmä on silti oleellinen mainita. Tämä ryhmä jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäiset eivät lataa tiedostoja, koska kokevat aidosti varastavansa tekijöiltä. Toiset taas eivät lataa tiedostoja, koska se on laitonta ja pelkäävät jäävänsä kiinni. Näihin siis pelottelu toimii. Kolmannet eivät yksinkertaisesti osaa ladata tiedostoja tai eivät ole edes jaksaneet yrittää. Kaupallinen maailma tarjoaa helpomman ja tutumman vaihtoehdon.

2. Ihmiset, jotka lataavat vähän.

Nämä ihmiset lataavat tiedostoja rajoitetusti, koska se on laitonta. Mitään turhaa ei ladata kokeilumielessä. Tämä vähentää kiinnijäämisriskiä. Lataamista kuitenkin tapahtuu, esimerkiksi leffa silloin tällöin. Näillä myös viihteen kulutus on yleensä muutenkin vähäistä.

3. Ihmiset, jotka eivät lataa itse

Hassua sinänsä, mutta olen huomannut olevan olemassa ihmisiä, jotka eivät lataa tiedostoja itse, koska se on väärin. Kuitenkin työkaverin tai lapsien suorittamat lataukset omaksi hyväksi ovat ok. Tätä järjenjuoksua en pysty selittämään mitenkään. Toiset eivät taas osaa ladata ja ulkoistavat osaamisen esimerkiksi lapsilleen.

4. Ihmiset, jotka eivät ajattele.

Näitä ihmisiä ei kiinnosta ajatella onko tiedostonjako oikein vai väärin. Se on helppoa ja mahdollista, joten ei muuta kuin antaa mennä vaan. Veikkaisin, että suuri osa peruskouluikäisistä tiedostonjakajista kuuluu tähän ryhmään. Rahaakaan ei usein ole, joten sen käyttöä on turha edes miettiä. Ilman taas ei voi jäädä, koska silloin on kovin ulkona kaveripiirien jutuista.

5. Ihmiset, jotka haluavat saada tuotteen ilmaiseksi.

Tämä ihmisryhmä jakautuu moraalittomiin ja piittaamattomiin. Näistä moraalittomat ihmiset myös saattavat vastustaa piraattipuolueita ja piraattiaatetta, koska mitä enemmän viihdealalla liikkuu rahaa, sitä enemmän heillä riittää ilmaista ladattavaa. Mikäli laaja tiedostonjako loppuu, kyseessä on heidän kannaltaan win/win –tilanne. Piittaamattomat taas tiedostavat aiheuttamansa ongelmat (kuten tekijöiden asema), mutta eivät piittaa niistä. Entäs sitten, kunhan vaan tavaraa tulee. Asian poliittisuuskaan ei voisi vähempää kiinnostaa.

6. Ihmiset, joiden mielestä tiedostonjako ei aiheuta haittaa.

Uskoisin, että suurin osa Piraattipuolueen jäsenistä kuuluu tähän ryhmään. Tiedostoja jaetaan, koska se on mahdollista ja siinä ei ole mitään värää. Yksityisessä kopioinnissa ei ole ennenkään ollut mitään pahaa ja kopioinnista huolimatta viihdettä tuotetaan enemmän, mitä on edes mahdollista pystyä kuluttamaan. Kansalaisoikeusasiat ja yksityisyys myös painavat erittäin paljon, kun vaakakupeissa ovat tiedostonjaon laillisuus ja laittomuus. He haluavat muuttaa maailmaa.

7. Ihmiset, jotka ovat vuosia perehtyneet tiedostonjakoilmiöön.

Varmaan aika lailla kaikki Piraattipuolueen aktiivit kuuluvat tähän ryhmään. Heillä on olemassa selkeä kuva paremmasta maailmasta, jossa laillinen tiedostonjako ja tiedon vapaus kukoistavat, ja jossa silti on ammattimaista kaupallistakin toimintaa. He ovat perehtyneet tutkimuksiin aiheista ja seuranneet tiedostonjaon vaikutuksia yhteiskuntaan ja tietoyhteiskunnan kehittymiseen. Heillä ei ole moraalista ongelmaa tiedostonjaon kanssa ja he ovat havainneet tiedostonjakoa vastaan taistelemisen vaarantavan jopa koko länsimaisen demokratian.

8. Hyötyjät

Tämäkin ryhmä jakautuu kahteen osaan. Ihan sama mitä mieltä ollaan valvontayhteiskunnasta tai mistään muustakaan, niin oma taloudellinen hyöty ajaa niistä ohi. He vastustavat tiedostonjakamista, piraattipuolueita ja yksityisyyttä sekä lobbaavat uusia lakeja omien bisnestensä maksimoimiseksi. Tähän ryhmään kuuluvat viihdeteollisuuden lisäksi muita ongelmista hyötyviä tahoja, kuten monet järjestöt, monet suuret ja keskisuuret artistit, tekijänoikeusasianajajat, anti-P2P yritykset, ja niin edelleen. Toinen hyötyjien joukko ovat tiedostonjaosta hyötyvät. Tähän kuuluvat monet web-ylläpitäjät, rautavalmistajat ja etenkin operaattorit.

Yhteenvetona voitaisiin todeta, että ihmisiä on aika moneen junaan. Ennen kuin aloitin tämän kirjoittamisen, mielessäni oli 4 erilaista ryhmää. Kirjoittaessa mieleen tuli yhä enemmän asioita ja loppujen lopuksi ryhmiä kertyi 8, joista muutama vielä jakautui osiin. Alkupään ryhmistä (1-3) kuitenkin paistavat selkeimmin esiin osaamattomuus, tietämättömyys, pelko ja ennakkoluulot. Moraalista ongelmaa tiedostonjakoa kohtaan esiintyy aika harvassa ryhmässä, vaikkakin kyseiset ryhmät voivat olla suuriakin. Keskimmäisissä ryhmissä (4-5) on havaittavissa piittaamattomuutta, tietämättömyyttä, ja jopa syyllisyyttä – toisaalta uhmakkuutta. Viimeisissä ryhmissä (6-7) painottuvat poliittiset näkemykset ja ideologiat, moraali sekä uhmakkuus. Mahdollisiin oikeudenkäynteihinkin saatettaisiin lähteä torvisoittokulkueen saattelemana. Viimeinen ekstraryhmä 8 oli mukana pienenä bonuksena, sillä tiedostonjakotaisto ei rajoitu pelkästään yksittäisiin ihmisiin, vaan myös muihin suurempiin toimijoihin.

Tämä luokittelu tuskin on täydellinen, sillä se on vain yhden ihmisen kokemuksiin perustuva näkemys asiasta. Se antaa kuitenkin jonkinlaista osviittaa siitä, millaisia ajatusmalleja tiedostonjakelua kohtaan on.

0 vastausta artikkeliin ”Ihmisryhmät tiedostonjaossa

 1. Melko kattava jaottelu, mutta ryhmien nimet ja kuvaukset ovat mielestäni hieman rönsyileviä ja paperin makuisia. Osa jopa astian makuisia.

  Napakammin esitettynä sama lista voisi näyttää vaikka tältä:

  1. Rehelliset

  2. Pikkurikolliset eli näpistelijät

  3. Lasten ym. hyväksikäyttäjät

  4.Tyhmät, mutta yksinkertaiset

  5. Ahneet perusvarkaat

  6. Huijarit eli kusettajat

  7. Taparikolliset

  8. Henkiseen työhön kykenevät

 2. Kiitos kommentista. Se on varmasti omiaan edistämään realistista, monipuolista ja rakentavaa keskustelua tekijänoikeusjärjestelmän kehittämisestä.

 3. Vastauksesi kuvastaa todella hyvin sitä, miten pihalla olet koko tiedostonjakamisesta.

  1. Mielenkiintoista, että määrittelet rehellisyyden sillä, ettei osaa.
  2. Tähän ryhmään kuuluvat saattavat ladata kaiken ilmaiseksi. Mielenkiintoista sinällään, että nämä ovat pikkurikollisia. Myöhemmät ryhmät ovat sitten suurempia rikollisia, vaikka saattavat enemmästä latailustaan huolimatta myös käyttää teoksiin enemmän rahaa. Tämä se tuppaakin monelta nettilataamisen vastustajalta unohtumaan kokonaan. Kaikki linnaan jotka lataavat ja sitten ihmetellään, että mihin ne maksavat asiakkaat katosivat. Osittain tässä koko blogauksessa oli se pointti, ettei asia ole niin, että on vain olemassa ne jotka eivät lataa ja ostavat sekä ne jotka lataavat ja eivät osta.
  3. Toivottavasti kyseessä oli vain huono vitsi.
  4. Suurin osa tuosta ryhmästä on varmasti alle 15-vuotiaita. Antaa heidän olla tyhmiä vielä pari vuotta, kun se ei kuitenkaan todennäköisesti ole keltään pois, kuten määrittelyssä todettiin?
  5. Osittain samaa mieltä. Ei-toivottu ryhmä myös piraattiaatteen kannattajien keskuudessa, sillä oli järjestelmä mikä tahansa niin tekijät tarvitsevat rahallista toimeentuloa.
  6. No valitettavasti tutkimukset ja omat kokemukset puoltavat näiden ”huijarien” ajatusmaailmaa.
  7. Mielenkiintoista, että määrittelet ryhmän rikollisiksi, koska siihen kuuluminen ei edes edellyttänyt tekijänoikeudella suojatun materiaalin lataamista.
  8. Tässä kohtaa otsikko on valitettavasti oikein. Kyse on nimen omaan taloudellisen hyödyn tavoittelemisesta keinolla millä hyvänsä mainittujen piratismin vastustajien osalta.

 4. Ahto A. on hyvä vaan :)
  Lähettämäsi kommentti ei kuulu tekijänoikeuksien piiriin, koska tekijänoikeus koskee sisältöä, ja sitä ei kommentissasi ollut.

  Mikolle.

  1. Osaamattomat ovat tässä ryhmässä hyvin pieni vähemmistö, mutta toki ihminen, joka ei osaa varastaa on myös rehellinen. Joko omasta tahdosta, tai tahtomattaan.

  2. Minusta pikkurikollinen on todellakin sellainen, joka varastaa vähän.
  Ei siis sellainen, joka varastaa vähän suhteessa ostoksiinsa.
  Mafioso ei siis muutu pikkurikolliseksi ostamalla huvijahdin.

  3. Kyseessä ei ollut huono vitsi, eikä oikeastaan vitsi ollenkaan. (Olisikohan niin, että likaisessa mielikuvituksessasi yhdistit hyväksikäytön seksuaaliseen hyväksikäyttöön?)

  4. Jos itse olet aikuinen, niin kommenttisi on minusta kehotus lyödä laimin lasten kasvatus.

  6. Tarkoitushakuista hutkimusta ja retorista argumentaatiota.

  7. Eiköhän näistä aatteellisista kommunisteista valtaosa ole kuitenkin tosielämässäkin sosialisoinut toisten omaisuutta, vaikka oman omaisuuden sosialisointiin ei aika olekaan vielä riittänyt.

  8. Tekijänoikeudesta hyötyy todellisuudessa sen haltia, ei viihdeteollisuus.
  Kun viihdeteollisuus ja piraatit ovat napit vastakkain, kyse on kahden riisto-organisaation keskinäisestä kisasta päästä lypsämään tekijänoikeuden haltijaa. Tekijän kannalta olisi parempi, että viihdeteollisuus voittaisi, sillä vaikka siellä ei ehkä ole moraalia sen enempää kuin piraateillakaan, niin heidän on pakko pelata edes jotenkin sääntöjen mukaan.

 5. Sinulta jäi pois ihmiset jotka käyttävät tiedostonjakoa auttamaan ostopäätöksen tekemisessä, eli käyttävät sitä demoamis-mielessä.

 6. dflklfk:lle

  Mainitsemasi ryhmä ei ole kiinnostava, koska demoaminen on lähtökohtaisesti laillista toimintaa, eikä ”perttiperuspiraatti” saa siitä mitään kiksejä.

  Ilmainen jakaminen demo tarkoituksissa tapahtuu aina tekijän luvalla tai toimesta.
  Jos jakaa teosta vastoin tekijän tahtoa, kyse ei ole demonstraatiosta, vaan normaalista rikollisuudesta.

 7. Pekka Raukko unohtaa nyt sen, että ”tekijät” eivät ole mikään kuplassa elävä joukkio, jota kaikki yrittävät kilpaa riistää, vaan aivan samanlaisia kuluttajia kuin kaikki muutkin.

  Nuoremman polven taiteilijoista suurin osa käyttää vertaisverkkoja hyväkseen itsekin. Puhumattakaan remix- ja cover -taiteilijoista, joiden koko taidemuoto on riippuvainen tekijänoikeussuojatun materiaalin käytöstä.

  Ne muusikot, jotka tekijänoikeusasioista eniten vauhkoavat (mm. Kaija Kärkinen) ovat usein juuri niitä vanhemman polven muusikoita, joiden materiaalia ei vertaisverkoista edes löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*