Poliisi ihan pihalla

”Nettiaktivisti käräytettiin poliisille aiheetta”, uutisoi Kaleva. Vasemmistolaista poliittista blogia pitävä oululaisnuorukainen haettiin poliisikyydillä ylioppilaskirjoituksista, koska ”poliisille oli lähetetty kuvankaappaus hänen IRC-Gallerian profiilisivustaan, johon oli kuvan yläpuolella olevaan tilaan kirjoitettu lause ’Oikeisto tuhotaan asein maanantaina.’” Häntä kuulusteltiin, ja hänen kotiinsa tehtiin etsintä, jossa hänen tietokoneensa takavarikoitiin.

Tarinan absurdius:

”Epäilin heti, ettei kyseessä ollut mikään tunnuksillani sisään kirjautunut tyyppi, vaan kuvanmuokkaus”, Elmo kertoo. Hän otti omatoimisesti yhteyttä IRC-Gallerian ylläpitoon ja sai varmistuksen siitä, ettei hänen profiilisivullaan ollut missään vaiheessa näkynyt uhkaavaa lausetta.

Siis pitääkö tämä nyt ymmärtää niin, että poliisi saa kuvankaappauksen ja käy sen perusteella kiinnottamassa henkilön ja takavarikoimassa hänen tietokoneensa tarkistamatta itse mainittua IRC-Galleria-profiilisivua tai ottamatta itse yhteyttä IRC-Gallerian ylläpitoon? Siis poliisi ottaa todesta kaiken kuvamateriaalin, mikä heille lähetetään? Tämä on täysin uskomatonta. Aidon näköisten yksinkertaisten kuvanmuokkausten tekeminen on helppoa kuin mikä, kyllä poliisin pitäisi tämä tietää. On täysin anteeksiantamatonta, että vakaviin pakkokeinoihin ryhdytään selvittämättä lainkaan vihjettä, jonka aitous on hyvin helppoa tarkistaa nopeasti, ja jonka aitoutta on ylipäänsä oletusarvoisesti syytä epäillä helpon väärentämismahdollisuuden vuoksi.

Kyse on selvästikin siitä, että joku ei ole ollut mieltynyt kyseisen henkilön poliittisiin mielipiteisiin, ja on tehnyt sen vuoksi väärän ilmiannon ja johtanut viranomaisia harhaan väärennetyillä todisteilla. Se, että harhaanjohtaminen onnistui, on käsittämätöntä. Toiselle voi aiheuttaa näinkin suuria hankaluuksia näin helpolla. Jos poliisin ammattitaidon taso on tämä, kukaan poliittinen blogaaja ei ole turvassa.

Kotietsintää odotellessa…

0 vastausta artikkeliin ”Poliisi ihan pihalla

 1. kyllähän se vuonna 2007 tapahtunut yle case osotti että feikki screenshotit otetaan tosissaan varsinki kun ylen sivut olivat todellaki down :) ja asiasta syytettiin piratoxia yhden feikki screenshotin takia! ja krp kävi ratsaamassa ja otti koneet takavarikkoon… http://personal.inet.fi/atk/mrz/piratox/

 2. Eikö se ole jo kaikille selvää, että mikä tahansa tietokoneella tuotettu kuva ON todistusaineistoa! Tuntemattoman mainitseman tapauksen lisäksi tulee äkkiseltään mieleen Finreactorin upeat screenshot-todistusaineistot.

 3. Joo ja edelleen huolestuttavampaa on se, että vastaavat kuvat menevät myös oikeudessa läpi, mikä on toki vielä ihan eri tason oikeusmurha.

 4. Huolestuttavaa kieltämättä on, että kun kyseessä on vielä suomalainen palvelu, kuvan oikeellisuus olisi ollut helppoa tarkistaa. Helpompaa kuin koulusta kesken hakeminen.

  Mietinpä kuitenkin, mikä olisi poliisin oikea toimintatapa kun kyseessä olisikin ulkomaalainen palvelu jonka ylläpidolta ei voi tarkistaa kuvan oikeellisuutta. Uhka voi kuitenkin olla oikeankin uhkaajan toimesta poistettu jo kuvankaappauksen oton jälkeen.

 5. Kiitän kirjoittajaa hienosta jutusta! On erittäin positiivista, että asiaan reagoidaan!

  Kyllä tässä on kieltämättä tullut mietittyä sitä, miten pahasti tässä olisi voinut käydä vain siksi, etteivät poliisin toimintatavat ole ajantasalla. Poliisista löytyy it-alaan keskittyneitä, ammattitaitoisia ihmisiä, mutta nollatoleranssin vuoksi tällaiset asiat eivät kulje heidän kauttaan. Sen sijaan asiat toistuvat aina samassa järjestyksessä, yhden ainoan kaavan mukaisesti. Iso pyörä pyörähtää.

  On myös päivän selvää, että sekä minulle pilaa tehnyt henkilö että muut vastaavia tehneet rikolliset tahot ovat syvästi tietoisia poliisin toiminnasta. Poliisin päättömästä ajojahdista on muodostunut uusi väkivallanväylä – ei poliisin ja kansalaiselle välille, vaan kansalaisille itselleen päästä tuottamaan toinen toisilleen hankaluuksia. Olivat syyt poliittiset tai henkilökohtaiset, on tietysti täysin käsittämätöntä, että tällainen väylä on ylipäänsä olemassa.

  Asiaan liittyy myös paljon muitakin uskomattomia puolia – niin poliisin toimintatavoissa kuin muissakin julkisyhteisöjen reagoinneissa. Tässä asiassa minulla kävi monta kertaa todella hyvä tuuri, asiat olisivat voineet mennä paljon pahemminkin. Kaikkein ärsyttävin tilanne syyttömän ja verisesti loukatun ihmisen kannalta on se, että joutuu odottamaan oikeutta toteutuvaksi saman tahon eli poliisin kautta, joka tarjosi väylän koko vahingonteolle.

 6. Kuinkakohan kauan kestää että joku alkaa tehdä tästäkin bisnestä.

  Nettiinhän voisi tehdä sivuston, joka generoisi IRC-Galleria-, Suomi24-, jne. screenshotteja joissa haluttu henkilö muka uhkailisi jotakuta. Nyt kun tiedetään, että poliisi ei oikeasti edes tutki näitä tapauksia vaan marssii vaan suoraapäätä poimimaan henkilöitä pahnoille niin olisi mahdollista luoda kätevä, veronmaksajien rahoilla pyörivä gestapo-palvelu jota voisi käyttää suoraan kotisohvalta! Ja vielä kun tietää Suomen poliisin tietoteknisen tason niin screenshottien tuskin tarvitsisi olla edes kovin aidon näköisiä.

 7. Tämä on aivan uskomatonta. Monikohan sitten on potentiaalinen mielipide terroristi? Tämä minua kyrsii tässä yhteiskunnassa, kun joku aina voi nimettömänä ilmiantaa, kun haluaa sabotoida toisen elämää. Aina löytyy lakikikirjasta joku rikos, johon olet syyllistynyt.

 8. Parempi näin, kuin että kuva olisi ollut aito ja poliisi olis jahkaillut asian kanssa.

 9. Tarkoitus ei pyhitä keinoja. Ei näin hatarien vihjeiden perusteella voi toimia noin rajusti selvittämättä asiaa lainkaan etukäteen. Erityisesti koneen takavarikointi ihmetyttää, sen ymmärrän että käydään vähän jututtamassa.

 10. ”Parempi näin, kuin että kuva olisi ollut aito ja poliisi olis jahkaillut asian kanssa.”

  Kaksi vuorokautta kuvan lähettämisen jälkeen?

  Kuva oli tosiaan lähetetty poliisille lauantai-iltana. Minuun ei otettu yhteyttä ennen maanantain tapahtumia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*