Tulossa syksyllä, osa 1: Varoituskirjeitä väitetyille piraateille?

Tämä on osa kirjoitussarjaa, jossa kerrotaan kahdeksan hyvää syytä liittyä Piraattipuolueeseen tai Piraattinuoriin juuri nyt, eli kahdeksasta piraatteja kiinnostavasta lainsäädäntöhankkeesta tai oikeustapauksesta.

Maaliskuussa 2009 Piraattipuolue laati lausunnon tuolloin lausuntokierroksella olleesta raportista, jossa pohdittiin keinoja ”luovien sisältöjen sähköisen kaupankäynnin edistämiseksi ja luvattoman verkkojakelun vähentämiseksi”. Raportissa tuotiin esille mahdollisuuksina muiden joukossa äärimmäisen rajuja menetelmiä piratismin torjuntaan, kuten ”tietoliikenteen välittämiseen pohjautuva luvattoman jakelun tunnistaminen” (verkon reaaliaikainen tarkkailu), automaattinen ilmoitus käyttäjälle, yhteyden hidastaminen, IP-osoitetasoinen esto, porttitasoinen esto, protokollatasoinen esto, nimipalvelinsuodatus, URL-blokkaus ja yksittäisten tiedostojen suodatus.

Jos kaikki nämä keinot olisi päätetty toteuttaa, se olisi merkinnyt internetin loppua ja viestintäsalaisuuden rippeiden tuhoamista. Teleyritykset ja oikeudenhaltijat olisivat yhteistyössä vakoilleet kaikkea verkkoviestintää ja lapsipornosensuurista tutut estolistat olisivat tulleet laajaan käyttöön tekijänoikeutta rikkovien sivustojen suodatuksessa.

Raportissa ei silmäänpistävästi ehdotettu kuitenkaan verkkoyhteyden katkaisemista, johtuen todennäköisesti katkaisun kohtaamasta vastustuksesta EU:n telemarkkinapaketin käsittelyn yhteydessä ja kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin (RKP) ilmaisemasta kielteisestä kannasta (ei löydy enää linkkiä, pahoittelut, ilmaissut hiljattain kuitenkin vastustavansa katkaisua ilman oikeuden päätöstä).

Luvatonta verkkojakelua vähentäviä lainsäädänöllisiä keinoja pohtinut työryhmä antoi raporttinsa 20.8. ja siitä uutoisitiinkin ihan kiitettävästi. Raportti oli kompromissi. Ainoa viime syksyn raportissa kaavailtu keino, jota uusi työryhmä päätyi ehdottamaan (ja sitäkin melko varauksellisesti) on varoituskirjeen lähettäminen väitetylle piraatille. Tämä toimisi niin, että oikeudenhaltijat seuraisivat vertaisverkkoja, ja havaittuaan piratismia (oho!) lähettäisivät tiedon väitetyn piraatin IP-osoitteesta teleyritykselle, joka puolestaan lähettäisi liittymän omistajan osoitteeseen varoituskirjeen, jossa kehotettaisiin lopettamaan moiset laittomuudet. Oikeudenhaltijat eivät saisi käyttöönsä piratismista epäillyn henkilötietoja, eikä varoituskirjeen lähettäminen voisi johtaa mihinkään konkreettisempiin toimiin. Oikeudenhaltijoiden edustajat ovat tosin vaatineet, viimeisimpänä ÄKT:n Arto Alaspää opetusministeriön aiheesta järjestämässä keskustelutilaisuudessa 15.9., että väitetyistä piraateista muodostettaisiin rekisteri. Oikeudenhaltijoiden edustajat voisivat rekisteristä tarkistaa, kenelle on lähtenyt useampia varoituksia, ja ryhtyä oikeudellisiin jatkotoimiin tällaisia henkilöitä kohtaan.

Opetusministeriön tilaisuudessa ministeriön virkamiehet eivät lämmenneet ehdotuksille. Lex Karpelaakin valmistellut johtaja Jukka Liedes kyseli ÄKT:n ja TTVK:n edustajilta, mitä voisivat olla sellaiset työryhmän esittämiä tiukemmat keinot, joissa ei heti törmättäisi yksitysyyden suojaan. Liedes on jo aiemminkin suhtautunut kielteisesti esimerkiksi piraattien nettiyhteyksien katkaisuun. Käytännössä jo työryhmän varovaisesti esittämä muutos edellyttäisi sähköisen viestinnän tietosuojalain Lex Nokian yhteydessä muutettujen pykälien muokkaamista uudelleen, mikä saattaisi hyvinkin olla poliittisesti hieman hankalaa.

Elokuussa julkaistu raportti on nyt lausuntokierroksella, ja Piraattipuolue antaa siitä lausunnon määräaikaan 30.10.2009 mennessä. Nyt on juuri kriittinen aika vaatia, ettei tekijänoikeuslakia lähdetä tiukentamaan. Siitä, lähdetäänkö tiukennuksia tekemään, tehtäneen hallituksen piirissä poliittinen päätös kuluvan vuoden lopulla. Jos päätös on se, että esimerkiksi varoituskirjeiden lähettelyä koskevaa lakimuutosta aletaan ajaa, peli on tällöin jo käytännössä menetetty, sillä laki runnotaan läpi hallitusenemmistön turvin eduskunnassa, ellei se kohtaa poikkeuksellisen suurta vastustusta lain valmisteluvaiheessa. Toistaiseksi on olemassa suuri vaara siitä, että teleyrityksiä ollaan valjastamassa TTVK:n rengeiksi piraattien ahdisteluun. Jos mielenosoitukselle tekijänoikeuslain tiukennuksia vastaan on oikea aikansa, se on ensi marraskuussa. Lähdetään liikkelle kerrankin ajoissa!

Työryhmän kanta varoituskirjemenettelystä:

Työryhmä on tuonut muistiossaan esiin uutena keinona ilmoitusmenettelyn, jolla luvatonta verkkojakelua voitaisiin vähentää poliisitutkinnalle ja tuomioistuinkäsittelylle vaihtoehtoisella ja pehmeämmällä tavalla. Se, onko ilmoitusmenettely tarpeellinen ja onko syitä toteuttaa se työryhmän kuvaamalla tavalla, edellyttää tarkkaa harkintaa ja punnintaa yhteiskunnassa vallitsevien eri oikeushyvien välillä (tekijänoikeus – yksityiselämän suoja – viestinnän luottamuksellisuus). Tätä punnintaa on tehtävä edelleen asian mahdollisessa jatkovalmistelussa.

Tämän hankkeen etenemistä ja sitä, miten Piraattipuolue siihen reagoi, voit seurata verkkosivujemme uudesta Lakivahti-osiosta. Osioon lisätään pikku hiljaa tiedot kaikkista meneillään olevista Piraattipuoluetta kiinnostavista lainsäädäntöhankkeista.

0 vastausta artikkeliin ”Tulossa syksyllä, osa 1: Varoituskirjeitä väitetyille piraateille?

  1. Vähän lisäluettavaa:

    http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/09/brittien-kolmesta-poikki-jarjestelma-maksaisi-jopa-miljoona-puntaa-paivassa

    Vaikka Suomessa ei liene toistaiseksi pelkoa siitä, että nettiyhteys lopulta katkaistaisiin, niin suuri osa kustannuksista syntynee nimen omaan ilmoittelusta ja rekisterin ylläpidosta. Kustannuksethan taas lisätään liittymien hintoihin.

    Toinen källi tässä on se, että kun kuitenkin huomataan pelkkien lappujen lähettelyn ovan täysin turhaa (turhat laput menevät kuitenkin suoraan roskiin), niin heti ollaan vaatimassa sitten lisäkeinoja perään, kuten yhteyden hidastamista ja katkaisua.

    Hyvä puolihan turhassa lappujen lähettelyssä olisi se, että ihmiset voisivat seurata miten heidän lataamistaan seurataan ja valita palvelunsa suotuisasti siten, että laput lakkaa tulemasta :)

  2. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Lausuntoja ministeriöille, kommentoi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*