Avointa lähdekoodia kotikäyttöön

Tavalliselle kotikäyttäjälle tunnetuimmat avoimen lähdekoodin ohjelmistot lienevät nykypäivänä Linux, Firefox, OpenOffice, VLC ja Gimp. Esimerkin ohjelmistot ovat vain murto-osa tarjonnasta, mutta yleistyneet käytössä niin voimakkaasti, että useimmat hiemankin enemmän tietokoneella työskentelevät tietävät vähintään osan. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoille on olemassa monia eri lisensointitapoja, yleisintä kuitenkin on, että ne ovat yksityisesti vapaasti ja ilmaiseksi käytettävissä, niiden lähdekoodi, eli ohjelmointiosuus josta ohjelma muodostuu, on julkinen, ja niitä saa vapaasti muokata niin omaan kuin levitettävään käyttöön.

Avoimet ohjelmistot ovat valinta, johon voi vaikuttaa moni eri tekijä. Hetki sitten kuulin eräälle tärkeimmän tekijän olevan se, että ne ovat lähes aina laillisesti ilmaisia. Itselleni taas hinta on pienempi osatekijä, joskin vaikuttaa paljon oman listani ensimmäiseen valintakriteeriin: helppo saatavuus, eri ohjelmien välinen yhteensopivuus, päivittymistahti ja muokattavuus. Tuotteen ilmaisuus antaa luonnollisesti mahdollisuuden tarjota tuotetta mahdollisimman helposti, ilman rekisteröintiin ja maksamiseen kuluvia välivaiheita.

Pikaisesti läpikäytynä edellä mainittuja syitä avoimen ohjelmiston valintaan:

  • Ilmaisuus karsii pois tarpeen ladata laittomasti ohjelmistoja, joita nykypäivänä on määrällisesti niin paljon, että harvemmalla on varaa maksaa kaikkia satunnaisestikin käytettyjä ohjelmia. Ilmaisuus tekee myös levittämisestä huomattavasti helpompaa ja ohjelman hankkimisesta vaivattomampaa. Lähes kaikki avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat kuluttaja-asiakkaille ilmaisia.
  • Helppo saatavuus on nykypäivää. Ilman paketinhallintaohjelmistojakin suuretkin avoimet ohjelmistot ovat yleensä suoraan kotisivuilta ladattavissa, tarvitsee vain tietää haluamansa ohjelman nimi. Päteviä luetteloita tiettyihin töihin soveltuvista ohjelmistoista löytyy laajasti ja useimmissa jopa on jonkinlainen arvostelumahdollisuus, jolloin on helppo nähdä ohjelman oletettavasti olevan hyvä jos se on saanut hyvät arvostelut monelta.
  • Avoimien ohjelmistojen yksi piirre on usein laaja yhteensopivuus eri tiedostotyyppien, ns. formaattien välillä. Et ole niin tiukasti rajoitettu käyttämään vain jotain tiettyä ohjelmistoa, ja voit useimmiten vaikka jatkaa jo aloitetun työn loppuun löytämälläsi soveltuvammalla ohjelmistolla. Suljetun koodin ohjelmistot käyttävät usein omia tiedostomuotojaan, jotka estävät vastaavanlaisen ohjelmien välillä jakamisen.
  • Ohjelmat saavat päivityksiä usein tiheää tahtia. Käyttäjien pyynnöstä ohjelmiin saadaan joustavasti lisättyä ominaisuuksia, tehtyä vaihtoehtoisia ulkoasuja, otettua uudet kielikäännökset käyttöön ja pidettyä tietoturva mahdollisimman hyvänä.
  • Ohjelmakoodin ollessa avointa, on sen muokkaaminen osaavissa käsissä mahdollista ja sallittua. Avoimuus mahdollistaa myös sen, että jonkin tarpeellisen ohjelmiston jäädessä vaille kehitystä, voivat toiset osaavat ottaa asian harteilleen ja näin hyvä ohjelmisto ei kuole kehityksen tieltä, vaan kehittyy mukana.
  • Kehitys avoimessa ympäristössä saa ohjelmiston kehittymään käyttäjien toivomaan suuntaan. Tästä syystä avoimien ohjelmistojen ominaisuudet ovat kalliiden lisenssiversioiden ominaisuuksia laajempia ja parempia. Kuka tahansa voi ehdottaa mitä ohjelmisto tarvitsee, mitä sen tulisi tehdä automaattisesti tai mitä käyttäjän pitäisi saada itse säätää.

Avoimiet ohjelmistot ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Ne voivat tarjota käyttäjälleen paljon, edullisesti ja laadukkaasti. Vaikka kyse olisi vain myytävästä avoimesta ohjelmistosta, niistä löytyy useimmiten 30 päivän kokeiluversiot ilmaiseksi. Avoimilla ohjelmistoilla pystyy nykypäivänä korvaamaan halutessaan vaikka lähes kaikki suljetun koodin ohjelmistot kotikäytössä ja usein ne jopa tarjoavat paljon enemmän.

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot kotikäytössä.

VALO-CD-projekti tarjoaa helpon ja laadukkaan tutustumismaldhollisuuden avoimiin ohjelmistoihin sekä ladattavan, että tilattavan CD:n muodossa.

0 vastausta artikkeliin ”Avointa lähdekoodia kotikäyttöön

  1. Varmasti avoimiin lähdekoodiin pohjautuvat ohjelmat ovat vähentäneet laittomasti käytettyjen maksullisten ohjelmien käyttöä, ei tarvitse ’varastaa M$ Office:a jos openoffice riittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*