Viestintäsalaisuus unohtui ihmisoikeusselonteosta

Eduskunnassa käsiteltiin 9.9. valtioneuvoston ihmisoikeusselontekoa. Selonteosta loisti poissaolollaan perustuslain 10 §:ssä turvattu viestintäsalaisuus, joka on sähköisen viestinnän osalta pitkälti romutettu.

Periaatteessa sähköisen viestinnän luottamuksellisuus nauttii samaa turvaa kuin perinteiset kirjeetkin. Kuitenkin kuluvan vuoden alusta Ruotsissa astui voimaan laki, joka antaa Ruotsin puolustusvoimiin kuuluvalle FRA:lle oikeuden tarkkailla kaikkea maan rajat ylittävää sähköistä viestiliikennettä. Tällä hetkellä lähes kaikki suomalaisten verkkoliikenne, kuten Gmail-sähköpostit, kulkee Ruotsin rajojen yli. FRA:n tietokoneet analysoivat kaikkien näiden viestien sisällön ja päättävät avainsanojen perusteella, onko viestit tarvetta ottaa manuaaliseen tarkkailuun. Sama koskee ulkomaanpuheluita ja -tekstiviestejä. Vastaavia vakoilujärjestelmiä on muillakin mailla, esimerkiksi Yhdysvalloilla.

Euroopan parlamentin valiokunta totesi raportissaan jo vuonna 2001, että mikäli haluaa toteuttaa viestintäsalaisuutensa internetissä, on tietoliikenne erikseen salattava. Sonera siirsi FRA-lain vuoksi sähköpostipalvelimensa Ruotsista Suomeen, mutta tämä on vain hyvin laiha lohtu. Suurin osa suomalaisten sähköisestä viestinnästä analysoidaan.

Ulkomaisten sotilas- ja tiedusteluviranomaisten toimien vuoksi perustuslaillinen viestintäsalaisuus on nyt kuollut kirjain. Tätä merkittävää ihmisoikeusongelmaa ei mainittu sanallakaan valtioneuvoston ihmisoikeusselonteossa. Jos viestintäsalaisuutta pidetään niin vähäpätöisenä asiana, ettei sen massiivista rikkomista tarvitse käsitellä lainkaan, miksei sitä saman tien poisteta perustuslaista? On käytävä yhteiskunnallista keskustelua siitä, minkä arvon haluamme viestintäsalaisuudelle antaa. Jos sitä kerran tarvitaan, pitäisi myös kantaa huolta sen toteutumisesta.

Tämä kirjoitus julkaistiin 17.9.2009 Helsingin Sanomissa otsikolla ”Viestintäsalaisuutta saa näemmä rikkoa”.

0 vastausta artikkeliin ”Viestintäsalaisuus unohtui ihmisoikeusselonteosta

  1. Hyvä kirjoitus jossa on saatu yksinkertaistettua FRA:n toiminta tasolle, jossa kuka tahansa tajuaa sen koskettavan jokaista Internetiä käyttävää suomalaista.

  2. Palmulehto: jokaista internetiä käyttävää suomalaista = jokaista suomalaista.

  3. Eipä ihan sentään, mutta ei kaukana. Kyllä noita nettiä käyttämättömiä vielä jonkinverran on, joskin se ei tarkoita etteikö heistäkin tietoa netissä voisi liikkua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*