Onnittelut ViNO:lle piraateiksi ryhtymisestä

Vihreät nuoret ja opiskelijat (ViNO) julkisti 15.9. tietoyhteiskuntalinjauksensa, jossa otettiin tekijänoikeuksiin varsin lähellä Piraattipuolueen ohjelmaa oleva kanta.

”Kokonaisen ikäryhmän elämäntavan pitäminen laittomana ja muutamien epäonnisten saamat äärimmäiset vahvat rangaistukset eivät ole kestävää politiikkaa. Kaikki vertaisverkoista lataaminen epäkaupalliseen käyttöön tulee laillistaa, kun kyseessä on materiaali, joka ei ole sisällöltään muuten laitonta”, tietoyhteiskuntalinjaus vaatii.

Kaupallisen tekijänoikeussuojan kestoksi ViNO ilmoittaa tavoittelevansa 20 vuotta luontihetkestä, mikä ei käytännössä ole kovin kaukana Piraattipuolueen tavoittelemasta 5-10 vuodesta teoksen julkaisemisesta. ViNO:n mallissa tekijän pitäisi uusia suoja-aika viiden vuoden kuluttua julkaisusta, mutta ongelmaksi nousisi liika byrokratia ja kustannusten määrä hyötyyn nähden. Luontihetkestä alkava lyhyt suoja-aika on myös ongelmallinen, koska se ei ota huomioon teoksia, joille tekijä ei löydä julkaisukanavaa moneen vuoteen. Piraattipuolueen mallissa tekijälle annettaisiin aina ensin mahdollisuus hyötyä teoksestaan julkisesti riippumatta siitä, milloin teos on luotu. Luontihetkeä on myös vaikeampi määrittää kuin julkaisuhetkeä.

ViNO otti kantaa myös patentteihin ja asettui Piraattipuolueen linjan mukaisesti vastustamaan lääke- ja ohjelmistopatentteja. Digitaalisten perusoikeuksien osalta ViNO asettui hieman varovaisin sanankääntein vastustamaan liiallisia yksitysyyden ja sananvapauden rajoituksia. ViNO haluaa lisäksi saada YLE:n tuotannon vapaampaan käyttöön, vastustaa jyrkästi verkkoyhteyden katkaisemista piratismin ehkäisykeinona ja vaatii, että oikeus anonyymiin toimintaan netissä pitää jatkossakin taata.

ViNO:n tietoyhteiskuntalinjaus on kokonaisuudessaan edistyksellinen ja Piraattipuolue toivottaa vihreän nuorison tervetulleiksi eettisesti ja taloudellisesti kestävän tietoyhteiskunnan rakentamiseen sekä sen ympärillä käytävään keskusteluun. Toivottavasti vielä Vihreä liittokin oppii kuuntelemaan nuoria kannattajiaan.

9 vastausta artikkeliin ”Onnittelut ViNO:lle piraateiksi ryhtymisestä

 1. Ei ehkä Piraattipuolueen pidä ottaa omiin nimiinsä kaikkea. Vino on tietääkseni aika pitkään (ennen koko Piraattipuolueen olemassaoloa) vastustanut esim. juuri lääkepatentteja ym. eikä noissa linjauksissa ole linjanmuutoksista kyse.

 2. En usko, että tällä oli tarkoitus keräillä poliittisia irtopisteitä. Muistutan, että piraatit eivät tavoittele valtaa vaan muutosta…

 3. Irtopisteiden ja rispektin keräys ei tosiaan suinkaan ollut onnitteluiden tarkoitus. Se että ViNO:a onnitellaan piraateiksi ryhtymisestä, onkin pikemminkin viittaus siihen mitä piraatti-ideologian ajatellaan pitävän sisällään. ViNO:lla on otettu samansuuntainen linjaus PP:n kanssa ja tästä ollaan hyvin iloisia.

 4. Piraattipuolue ei tokikaan keksinyt lääkepatenttien vastustamista. :) Virallisempaa kantaa aiheesta ei ilmeisesti ViNO:lla kuitenkaan ollut ennen tätä. Heidän periaateohjelmansa puhuu patenteista melko lievin sanankääntein.

 5. Vihreät Nuoret ja Opiskelijat (ViNO) ovat pitkään pitäneet tietoyhteiskunnallisia asioita tärkeinä. Nyt asia vain on musteena paperilla. Käytännössä kyse on samasta asiasta kuin mielenterveyspuolella. ViNO on usein ottanut kantaa mielenterveysasioihin, mutta vasta vähän aikaa sitten saatiin kokoon mielenterveystyöryhmä.

  Näiden asioiden puolesta on siis pidetty ääntä ennenkin.

  Olen usein ihmetellyt miksi niin iso osa piraateista tuntuu halveksuvan Vihreitä vaikka Vihreissä suhtaudutaan Piraatteihin hyvinkin lämpimästi. Vihreissä Nuorissa vielä enemmän. Vihreiden ja Piraattien tulisi toimia yhteistyössä paremman tietoyhteiskunnan puolesta.

 6. ”Olen usein ihmetellyt miksi niin iso osa piraateista tuntuu halveksuvan Vihreitä”

  Mielestäni Vihreiden track record on piraattiaatteen kannalta ollut toisinaan todella ikävä:
  http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/03/lex-nokia-lapi-vihreista-vain-kasvi-ja-sumuvuori-aanestivat-vastaan
  http://piraattiliitto.org/artikkelit/2007/02/lex-karpelan-nestystulokset-eduskunnassa
  http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/06/vihreat-aanestivat-sormenjalkirekisterin-puolesta

  Ainakin itselle on ollut näkyvissä kansalaisoikeusasioiden olevan Vihreille sekundäärinen ideaali, joka toimii tarvittaessa kätevänä kauppatavarana ympäristöasioista väännettäessä. Kyseessä on siis ihan uskottavuuskysymys. Olen itse tyytyväinen ViNO:n linjaukseen, mutta toivon kokonaisuutena Vihreistä, ettei esimerkiksi seuraavan Lex Nokian vastustamista vaihdeta vaikkapa ydinvoiman lisärakentamisen torppaamiseen.

 7. Voisiko joku ViNO:n edustaja täsmentää, kannattaako ViNO tiedostojen _jakamisen_ (filesharing, seeding) laillistamista vai ainoastaan tiedostojen lataamisen (leeching) laillistamista? Kyseessä on tärkeä ero, johon Piraattiliitto kiinnitti asiaa koskevassa uutisessaan huomiota:

  http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/09/vihreat-nuoret-albumin-tai-elokuvan-imuroinnin-netista-tulee-olla-laillista

  Laajemmin kysymys voidaan formuloida seuraavasti: onko tekijänoikeuksin suojattujen tiedostojen yksityinen kansalaisjakaminen ViNO:n mielestä positiivinen ilmiö, jota tulee kannustaa (kuten Piraattipuolue asian näkee) vai onko se ViNO:n mielestä kuitenkin jollain tavalla ongelmallinen ja negatiivinen ilmiö, jota ei tulisi laillistaa? Pelkän lataamisen laillistaminen on vertaisverkkojen kannalta lähes merkityksetön asia, koska käytännössä lataajat myös jakavat sisältöä, eikä sitä sisältöä löydy ladattavaksi, ellei joku sitä myös jaa.

 8. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Punapiraatit?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*