Piraatit näyttivät kyntensä EU-vaaleissa

Vaikka Suomessa Piraattipuolue ei ehtinyt vuoden 2009 EU-parlamenttivaaleihin mukaan, Ruotsissa Piratpartiet näytti kyntensä ja varmisti paikkansa vakavasti otettavana osapuolena. Piratpartiet keräsi 7,1 prosenttia äänistä ja otti tällä itselleen yhden paikan ja aseman Ruotsin 5. suurimpana puolueena, eikä toisestakaan paikasta välillä oltu kovin kaukana. Piraattipuolue onnittelee lämpimästi suorituksesta – Piratpartiet on pitkään tehnyt uutteraa työtä ruotsalaisten kansalaisoikeuksien puolesta, ansioituen erityisesti mm. FRA-kuuntelulain vastaisessa kampanjoinnissa. Parempia puolustajia eurooppalaisten vapauksille ja ihmisoikeuksille onkin vaikea kuvitella.

Suomalainen media on keskittynyt seuraamaan Piraattipuolueiden tilannetta kotimaan ja Ruotsin suunnalla, mutta myös saksalainen Piratenpartei osallistui EU-vaaleihin. Heidän äänisaaliinsa ei riittänyt Saksan 5 prosentin äänikynnyksen ylittämiseen, mutta Piratenparteikin on alustavien tietojen mukaan kerännyt vajaan prosentin paikallisista äänistä. Tämäkin on merkittävä saavutus, ja Piraattipuolue haluaa onnitella myös saksalaisia kanssatovereitaan.

”Olemme kaikki hyvin tyytyväisiä Piratpartietin menestyksestä. Tämä oli myös meille tärkeää, sillä monet kiinnostuksen kohteemme säädetään nykyään EU-tasolla” kertoo Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto. Piraattipuolue uskoo ruotsalaisten menestyksen lupaavan hyvää myös suomalaisille piraateille. Liike on myös selkeästi kansainvälinen ilmiö, ja toivon mukaan seuraaviin europarlamenttivaaleihin osallistuu piraatteja vielä useammasta maasta.

0 vastausta artikkeliin ”Piraatit näyttivät kyntensä EU-vaaleissa

 1. Saksassa muistaakseni päätavoitteena olikin näissä vaaleissa saada 0.5% kannatus, jolla saisi valtion tukia. Tämähän olisi näiden tietojen mukaan onnistunut. Muistanko väärin?

  Joka tapauksessa onnittelut osallistujille ovat paikallaan, ja ruotsalaisten menestys toimii hyvänä esimerkkinä siitä, että piraattipolitiikalla voi päästä pitkällekin.

 2. En muuten muistanut väärin, saavat valtiontukea Saksassa 0.5% tai yli äänisaaliilla. Nyt siis paremmin varustautuneena eteenpäin sielläkin :)

 3. Kyllä taas hävetti ammattikuntani puolesta, kun seurasin vaalivalvojaisia ja satuin kuulemaan YLEn toimittajan luonnehdinnan Ruotsin Piraattipuolueesta. Lyhyessä puheenvuorossaan toimittaja ehti tehdä selväksi, että PP:n ”ainoa (huomatkaa painotus tällä sanalla) agenda on musiikin ja elokuvien lataamisen laillistaminen”. Lisäksi hän luonnehti PP:tä ”tietokonenörttien puolueeksi” (enkä ole ennen kuullut sanaa käytettävän yhtä väheksyvään sävyyn).

  Eikö oikeasti Suomen Yleisradiosta löydy tilannetta kommentoimaan henkilöä, jolla olisi aavistustakaan, mistä Piraattipuolueessa on kyse? Unohtamalla kokonaan PP:n ajamista asioista sananvapauden, yksityisyydensuojan ja lääkepatentit (näin aluksi), voisi yhtä hyvin todeta, että Vihreät on kettutyttöjen puolue, joka ajaa pelkästään turkistarhauksen kriminalisointia.

  Mutta onnea Ruotsi! Ja Suomen piraateille myös onnea; sitä tullaan tarvitsemaan kun tämän maan mediakenttä on mitä on.

 4. ”Parempia puolustajia eurooppalaisten vapauksille ja ihmisoikeuksille onkin vaikea kuvitella.”

  Kyllä minun mielikuvitukseni taipuu niin , että monestakin puoleesta voisi löytyä hyviä löytyä, mutta ehkä minulla sitten on vähän liian vilkas mielikuvitus kun ei sellaisia juuri missään näy.

 5. Huomioitavaa on myös että Piratpartiet loppupeleissä saa 2 täysivaltaista paikkaa EU-parlamentissä jos/kun Lissabonin sopimus ratifioidaan. Nyt Piratpartietin toinen edustaja on vain äänetön tarkkailija.

 6. Hyvä, Ruotsi!

  Tuli tuosta YLE-jutusta vielä mieleen, että koska meistä nyt tulee virallinen puolue, jolla kuitenkin on selvä puolueohjelma, niin eikös tuosta voisi vaatia YLEltä/toimittajalta ihan julkista korjausta/anteeksipyytöä, koska selvästikin hän kertoi puolueemme agendan tietämättömyydessään aivan pieleen?

 7. Joonas: Toimittajahan siis ilmeisesti puhui Ruotsin Piraattipuolueesta, ei meistä. (Oikaisua voisi toki tästä huolimatta pyytää.)

 8. Lähetin hieman palautetta tuosta Ylelle, että oli mielestäni asiaton kommentti. Sanoin, että voivat ottaa meihin yhteyttä jos haluavat oikaista näkemyksiään piraattipuolueista. Tämä riittänee. Oikaisua tuskin kannattaa pyytää koska televisiossa sellaista on hankala järkevästi tehdä ja kuitenkin puolustautuisivat sanomalla että kyse oli vain mielipiteestä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*