Piraattipuolueen ja Teoston yllättävä yhteisymmärrys

Vuodenvaihteessa Piraattipuolue otti kantaa suunniteltuihin yhdistyslain muutoksiin, jotka mahdollistaisivat VIHDOINKIN virallisesti sähköiset jäsenäänestykset ja etäosallistumismahdollisuuden yhdistyksen kokouksiin. Lausuntokierroksesta ja otakantaa.fi-sivuston kautta annetuista kannanotoista on nyt julkaistu tiivistelmä, jossa Piraattipuolueen esiin nostamat näkökulmat pääsivät hyvin esille. Ilmeisesti olimme uudistukseen aivan laajimmin kantaa ottaneiden joukossa.

Piraattipuolueen kannanoton pääkohdat ovat tiivistettynä:

 1. Sähköiset jäsenäänestykset ja etäosallistuminen pitää mahdollistaa niin pian kuin suinkin, sillä uudistus olisi voitu tehdä jo 10 vuotta sitten.
 2. Pitäisi mahdollistaa kokonaan etäosallistumisella toteutettavat yhdistyksen kokoukset (ehdotuksessa sallittaisiin vain osalle kokouksen osanottajista etäosallistumismahdollisuus).
 3. Henkilön tunnistamiselle ja ääntenlaskennalle etäosallistumisessa ei pidä asettaa liian hankalasti toteutettavissa olevia vaatimuksia, vaan säätely pitää jättää yhdistyksen omien käytäntöjen varaan.
 4. Muutoksessa pitää ottaa huomioon, että vaikkapa videoneuvottelujen lisäksi voidaan järjestää myös reaaliaikaiseen tekstipohjaiseen viestintään (esim. IRC) perustuvia kokouksia. Ehdotus ei saa vahingossakaan sulkea mitään osallistumistapoja pois.

Entä miten Teosto tähän liittyy? Lausuntoyhteenvedon sivulla 30 Piraattipuolueen ja Teoston kannat etäosallistumismahdollisuuksien laajentamiseen on sijoitettu peräkkäin. Myös Teosto kannattaa sähköisiä osallistumismahdollisuuksia. Emme ehkä olekaan niin erilaisia!

0 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolueen ja Teoston yllättävä yhteisymmärrys

 1. …ja puoli vuotta takaperin…

  http://blog.piraattipuolue.fi/2008/10/valttakaa-sahkoista-aanestysta/

  ”Piraattipuolue ry suosittelee pidättäytymään sähköisestä äänestyksestä kunnes sen luotettavuus on riittävällä tasolla. Perinteistä paperiäänestystä Piraattipuolue suosittelee lämpimästi!”

  Eiväthän nuo nyt mitenkään toisiaan pois sulje mutta hymyiltyä tuli silti. Joka tapauksessa sähköisen äänestyksen puolestapuhujille silkkaa plussaa täältä suunnalta!

 2. Pitihän se arvata. :)

  Lainaanpa hieman kannanottoamme yhdistyslain uudistuksista:

  ”Jäsenäänestys on mahdollista toteuttaa verkkoäänestyksenä riittävällä varmuudella. Piraattipuolue ry on kritisoinut sähköisen äänestyksen kokeilua kunnallisvaaleissa. Olemme katsoneet, ettei toistaiseksi ole esitetty sellaista tapaa, joka olisi riittävän turvallinen valtiollisissa vaaleissa. Yhdistysten sisäisessä päätöksenteossa ei ole kuitenkaan kyse sellaisista asioista, jotka vaatisivat yhtä mittavia turvallisuusjärjestelyjä.”

  Yksinkertaistettuna kantamme on se, että yhdistysten sisäisen päätöksenteon tulee perustua luottamukseen, kun taas valtiollisten vaalien käytäntöjen tulee perustua epäluottamukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*