Nuoret piraatit yhdistävät voimansa yhteisen asian puolesta

Piraattinuorten lehdistötiedote, 1.5.2009.

Useiden vuosien kiistanalaisten patenttiväittelyiden jälkeen Euroopan patenttitoimisto (EPO) on aloittanut tutkinnan nykylainsäädännön tulkinnasta. Nyt suomalainen Piraattinuoret ja ruotsalainen Ung Pirat, molemmat poliittisia nuorisojärjestöjä, ovat yhdistäneet voimansa vastatakseen EPO:n neuvonpitoon.

EPO tarkastelee ongelmaa väärältä kantilta, sanoo Matias Pajulahti, Piraattinuorten puheenjohtaja. Patenttikeskustelu on ollut enimmäkseen poliittista, mutta EPO yrittää ratkaista sen juridisesti. Tämä ongelma kuuluu lain laatijoiden ratkaistavaksi, ei sen tulkitsijoiden.

Sekä Piraattinuoret että Ung Pirat pitävät ohjelmistopatentteja aikansa nähneinä ja ehdottavat sen sijaan kaikille sektoreille käytettäväksi avoimen ohjelmakoodin open source -mallia.

Monet tutkimukset osoittavat ohjelmistopatenttien sekä heikentävän talouskasvua että vaikeuttavan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa, kertoo Stefan Flod, Ung Piratin puheenjohtaja. On myös ongelmallista, miten ohjelmistopatentit saattavat helposti asettaa harrastelijaohjelmoijat syytteeseen. Näemme tämän erittäin huonona kehityksenä. Lakimiehillä ei pitäisi olla sanavaltaa estää markkinoille pääsyä vedoten järjettömiin patentteihin. Patenttilain ei tulisi estää innovatiivista kehitystä vaan kannustaa sitä.

Tämä on ensimmäinen Euroopan nuorten piraattien yhteiskampanja, jonka toivotaan kehittävän kansainvälistä yhteistyötä ja tekevän piraattinuorista luotettavan poliittisen rintaman.

Tietenkin tällainen yhteistoiminta on hyvin jännittävää. On myös erittäin rohkaisevaa aloittaa yhteistyö näin tärkeän asian merkeissä, sanoo Matias Pajulahti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*