Piraattipuolueen kannanottoprosessi

Tähän asti Piraattipuolueen kannanottoja on tehtailtu varsin pienessä piirissä, pääasiassa puoluehallituksen kesken. Tämä on se perinteinen tapa, mutta se on jäänyt pääasiallisesti käytetyksi lähinnä siksi, ettemme ole tuoneet vaihtoehtoja tarpeeksi hyvin ilmi. Piraattipuolueen perustamisaikoinahan ajateltiin, että puoluehallituksen tulisi olla lähinnä byrokraattista paperinpyörittelyä varten, varsinaisen toiminnan lähtiessä kaikista jäsenistä itsestään.

Tämän muuttamiseksi selkeytämme nyt vaihtoehtoja. Kuka tahansa voi halutessaan laatia ehdotuksen kannanotoksi, joka tehdään Piraattipuolueen nimissä. Tämän ehdotuksen voi kirjoittaa esimerkiksi suoraan meille sähköpostiin (mahdollisimman nopeaa reagointia varten suosittelen laittamaan kopion esim. minulle, puheenjohtajalle ja puoluesihteerille – Kaj Sotala, Pasi Palmulehto ja Ahto Apajalahti, etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi) tai omaan ketjuunsa keskustelualueellemme. Mikäli ehdotuksen lähettää sähköpostilla, kopioi joku meistä sen keskustelupalstalle joka tapauksessa.

Keskustelupalstalla jokainen voi kommentoida ehdotettua mielipidettä, arvioida kokeeko sen olevan asia johon Piraattipuolueen tulisi ottaa kantaa vaiko ei, ja niin edelleen. Puoluehallitus ilmoittaa kun kokee kannanoton olevan tarpeeksi hyvässä kunnossa, antaen sille virallisen hyväksynnän ja laittaen sen – mahdollisten omien viimeisten muokkaustensa jälkeen – eteenpäin blogiin sekä tiedotusvälineisiin. Ehdotus voi olla käsiteltävänä vaihtelevan mittaisen ajan, riippuen siitä, miten kiireelliseltä kannanotto vaikuttaa. Kiireellisissä tapauksissa puoluehallitus saattaa edelleen laatia tiedotteen pääasiassa vain omassa piirissään, mutta tällöinkin tiedoteluonnokset pyritään ainakin pikaisesti heittämään puolueen irkkikanavalle #piraattipuolue (IRCNet, PirateNet) nopeaa kommentointia varten.

Kehotamme mahdollisimman monia käyttämään tilaisuutta hyväkseen – puoluehallitus tekee parhaansa reagoidakseen kaikkeen, mutta meitä on vain muutama ja aikamme rajoitettua. Muut taas saattavat törmätä omilla aloillaan ongelmakohtiin, jotka eivät tule meidän tietoomme lainkaan. PP on olemassa siksi, että olisi olemassa kanava jota kautta tekijänoikeuslakia ja kuluttajansuojaa, yksityisyyttä ja sananvapautta koskevat asiat saataisiin paremmin julkisuuteen. Tällä hetkellä kannanotot keskittyvät puoluehallituksen parhaiten tuntemiin ongelmiin, mutta käyttäkää ihmeessä kaikki muutkin tilaisuus hyväksenne. Ainoana rajoituksena on, että kaikkien kannanottojen tulisi jollain tapaa liittyä puolueohjelmaamme.

0 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolueen kannanottoprosessi

 1. Päivitysilmoitus: Daily News About Asia : A few links about Asia - Saturday, 25 April 2009 09:36

 2. Pienimuotoinen tarina

  Matti rakensi talon, jossa oli hieno, uudenlainen katonharja, jollaista ei ollut vielä kukaan seudun asukkaista nähnyt. Matti oli ylpeä tekeleestään.

  Seuraavana päivänä naapuri Pekka tuli ja näki talon ja upean katonharjan. Samalla hänen mieleensä tuli ajatus parannellusta versiosta. Pitkän tuumailun tuloksena oli Pekalla pian valmis malli uudesta ja paremmasta katosta. Ja sen hän toteutti.

  Naapuri Matti tuli katselemaan, kun Pekka rakenteli. Kun hän huomasi Pekan ”varastaneen” hänen katonharjansa, hän alkoi ladella syytteitä: ”Varas, idearyöväri, roisto ! Minä sen katonharjan keksin ensin! Kurja jäljittelijä!”

  Tähän Pekka vastasi tyynesti: ”Mitä se sinulta on pois, jos minulla on myös hieno katonharja ? Eikö ole parempi, että kaikilla on hieno katonharja, kuin että sellainen olisi vain yhdellä ? Vähentääkö kattoni sinun suunnittelusi arvoa ? Eikö se tunnu upealta, kun joku haluaa samanlaisen katon kuin sinulla, sinähän olet luonut uutta!”

  Tähän ei Matti osannut vastata.

  Tarina on fiktiivinen. Tarinan henkilöillä ole yhteyksiä mihinkään todellisiin tapahtumiin/henkilöihin. Yhdenmukaisuudet ovat sattumaa.

  Ei tekijänoikeuksia.
  Tarinaa SAA muokata, levittää, julkaista, vuokrata ja myydä vapaasti.

 3. Voiko piraattipuolue ottaa tällaiseen asiaan kantaa, kun pk-seudulle suunnitellaan matka-aika valvontaa eli liikenne-isoveljeä.

  Tästä ainakin omasta mielestäni tulisi sakotusautomaatti ja tietosuoja ongelmat olisivat ensisijainen huolenaiheeni asiassa. Sekä tulevaisuudessa maksaisimme autonkäytöstä isoveljen valvomana kilometrien mukaan veroja ja tietulleja Helsingin keskustassa.

  Tämä on minun visioni asiasta, jos tämä todellakin toteutuu.

  http://www.vantaansanomat.fi/Uutiset/Jutut/Paauutiset/Poliisi-eliminoisi-kaahailun-pk-seudulla-matka-aikavalvonnalla

 4. Rockbear: Oliko tuosta tällä hetkellä mitään konkreettista suunnitelmaa jota joku olisi ajamassa läpi, vai onko se toistaiseksi vain ilmaan heitetty ajatus? Olen samaa mieltä siitä, että tuosta voisi kyllä älähtää jos sitä tosiaan ollaan vakavissaan tekemässä, mutta toistaiseksi ei varmaan vielä kannata jos se on lähinnä ”olisi kiva”-asteella. (Ei toki siltikään haittaisi laatia jonkinlaista valmista kannanottopohjaa asialle, jos joku jaksaa, siltä varalta että tuosta tosiaan tulee jotain.)

 5. Suositteleeko Piraattipuolue jotakin tiettyä (tai tiettyjä) toisen puolueen eurovaaliehdokasta, joka ajaa samoja asioita kuin Piraattipuolue?

  Henkilökohtaisesti olen aikeissa äänestää Johanna Sumuvuorta tai Jyrki Kasvia, mutta en ole paneutunut mitenkään syvällisesti siihen, mitä muut ehdokkaat ovat saaneet aikaiseksi.

 6. Vasemmistoliiton puolelta ainakin Anna Mikkolalla ja Jussi Saramolla tuntuu olevan piraattihenkisyyttä.

  Mikkola kannattaa esimerkiksi netinkäyttäjien oikeuksien nimenomaista kirjaamista EU:n sähköistä viestintää koskevaan lainsäädäntöön, ja kritisoi viihdeteollisuuden toimintaa. http://www.annamikkola.fi/teemat/sahkoiset-oikeudet/

  Saramolla (www.saramo.net) taas on asiasta seuraavaa sanottavaa:

  ”Kaikilla ihmisillä pitää olla oikeus tietoon ja kulttuuriin. Tekijänoikeuksilla ja patenteilla ei saa vaarantaa tavallisten ihmisten oikeuksia. Taiteilijoiden ja tieteentekijöiden toimeentulo on turvattava ilman, että suuryrityksille luodaan pitkäaikaisia omistusoikeuksia toisten työn tuloksiin.”

  Piraattiliiton uutisen mukaan RKP:n Nina af Enehjelm fanittaa Pirate Bayta. http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/04/nina-af-enehjelm-pirate-bay-on-suosikkini

  Tässäpä muutama, joiden piraattihenkisiin kantoihiin olen törmännyt. Joku varmaan osaa kertoa lisääkin. Mitään varsinaista suositusta tuskin tulee, mutta varmasti jonkin verran informoimme jäsenistöä piraattihenkisistä ehdokkaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*