Lahjoita Piraattipuolueelle!

The Pirate Bay -jutun ja muiden tapausten suosio on iskenyt Suomenkin Piraattipuolueeseen ja olemme mm. saaneet valtaisan määrän kannattajakorttitilauksia ja jäsenanomuksia. Kuitenkin taloutemme on vielä jossain määrin epävakaalla pohjalla, ja tähän asti olemme joka kuussa joutuneet sinnittelemään jotta saisimme kannattajakorttien postimaksut ja muut juoksevat kulut katettua. Koska toimintamme olisi paljon vakaammalla pohjalla, mikäli saisimme suurempia kuukausilahjoituksia, haluaisimme muistuttaa ihmisiä lahjoittamisen mahdollisuudesta. Kaikki lahjoitukset saa halutessaan anonyymeiksi, kunhan vuosimäärä on 300 euroa tai sen alle.

Ei ole väliä, oletko työssäkävijä vai työtön, ylä- vai alaikäinen, opiskelija vai valmistunut – olet kuka tahansa, Piraattipuolueella on käyttöä rahoillesi! Kylmä fakta on, että poliittinen toiminta ja aktiviteetti vaatii rahaa ollakseen menestyksellistä. Voit auttaa, vaikka olisit köyhäkin – esim. viisi euroa kuukaudessa ei liene mahdoton summa. Jos sekin tuntuu paljolta, on eurokin kuukaudessa parempi kuin ei mitään. Tilisiirto on helppo laittaa verkkopankista kuukausittaiseksi.

Mutta miksi tukea, jos ei ole varaa kuin pieneen lahjoitukseen? Joitakin hyviä syitä:

1. Olemme vielä pieniä.

Tähänastisen rahaliikenteemme voi nähdä taloussivulta. Kuukausittaiset tulomme ja menomme eivät kovin montaa sataa euroa vielä ole. Olemme idea joka koettaa kasvaa liikkeeksi, mutta siihen tarvitsemme kaiken avun, mitä vain saamme. Pienetkin lahjoitukset meille auttavat suhteellisesti paljon enemmän, kuin isot lahjoitukset suurille järjestöille.

2. Pienistä puroista kasvaa suuri virta

Jos jokainen lahjoitustaan liian pienenä pitävä oikeasti lahjoittaisi, syntyisi siitä todennäköisesti paljon suurempi summa, kuin kaikista lahjoituksista tähän asti. Olet tuskin ainoa, joka tälläkin hetkellä harkitsee, kannattaisiko antaa rahaa.

3. Lahjoituksesi näyttää esimerkkiä

Lahjoittajien tiedot ovat 300 euron lahjoitusrajan alle salaisia, mutta lahjoittajien kokonaismäärä on silti näkyvillä lahjoitustiedoissa. Lahjoita meille edes euro, niin lahjoittajien määrä kasvaa yhdellä. Ihmiset ovat sosiaalisia eläimiä, ja lahjoittavat herkemmin jos kokevat pääsevänsä osaksi suurempaa yhteisöä, tai jos kokevat sen sosiaalisesti suotavana. Liittymällä lahjoittajien joukkoon kannustat muitakin lahjoittamaan. (Voit myös harkita sitä, että kertoisit julkisesti ryhtymisestäsi lahjoittajaksi, esim. blogissasi.)

4. Auttaminen parantaa oma-arvontuntoa

Jos koet asiamme olevan tärkeä, voit tuntea omankin olosi paremmaksi sillä, että annat meille rahaa. Ihmiset soveltavat itseensä pitkälti samoja kriteerejä kuin muihin – jos katsot nenääsi pitkin ihmisiä jotka puhuvat paljon mutta eivät tue sitä teoillaan, tuskin ajattelet itsestäsikään kovin hyvää jos et tee jotain konkreettista jonkin asian eteen. Ja toisin kuin monissa kaukaisemmissa hyväntekeväisyyksissä, voit nähdä suoraan, miten lahjoituksesi käytetään ja miten toimintamme laajenee. Tämä tekee lahjoituksesi itsellesikin konkreettisemmaksi.

Onko tämä pohjimmiltaan itsekäs syy lahjoittaa? Kieltämättä. Mutta meidän näkökulmastamme ei ole mitään eroa, lahjoitatko parantaaksesi egoasi vai jostain epäitsekkäämmästä syystä. Jos emme saa sinulta rahaa muuten kuin itsekkäistä motiiveista, sitten toivomme sinun lahjoittavan itsekkäistä motiiveista käsin.

5. Parempi vähän kuin ei mitään

Pienestä lahjoituksesta ei ehkä ole niin paljon hyötyä kuin haluaisit, mutta uskotko lahjoittamattomuudesta olevan enemmän apua?

6. Parempi varhain kuin ei milloinkaan

”Lahjoitan kunhan olen töissä ja vähän varakkaampi.” ”Lahjoitan kunhan lama tästä tokenee.” ”Lahjoitan kunhan olen saanut asuntolainan maksettua.” Näissä väittämissä ei itsessään ole mitään vikaa, mutta ihmisillä on yleinen taipumus jatkuvasti siirtää tämänlaisia asioita tulevaisuuteen. Kun alkuperäinen virstanpylväs ohitetaan, löytyy toinen jota sitäkin pitää odottaa. Ole itsellesi rehellinen – saatko hankalia hommiakaan tehtyä sillä, että toteat koko päivän ajan tekeväsi ne ”ihan kohta”, vai sillä että oikeasti alat tekemään niitä? Lahjoittamisen siirtäminen eteenpäin ei eroa tästä olennaisesti – et odota sitä hetkeä jolloin pääsisit lahjoittamaan, vaan haet syytä olla lahjoittamatta. Vai tarvitsetko oikeasti työpaikan/ylennyksen/lainan takaisinmaksun ennen kuin sinulla on varaa lahjoittaa euro kuussa?

Ainoa tapa päästä kynnyksen yli on oikeasti aloittaa lahjoittaminen, ja kun sen on kerran tehnyt, on myös helpompaa kasvattaa summia vastaisuudessa. Puhun omasta kokemuksesta – en itse juurikaan lahjoittanut minnekään, ennen kuin näin eräältä hyväntekeväisyysjärjestöltä juuri tämänkaltaisen vetoomuksen. Sen jälkeen aloin lahjoittamaan, ja sen jälkeen on psykologinen kynnys lahjoittamiseen ollut aina vain matalampi.

7. Olet yksi tukija lisää

Viiden euron lahjoitus sadalta ihmiseltä olisi parempi kuin yksi viidensadan euron lahjoitus yhdeltä ihmiseltä, koska se osoittaisi, että sata ihmistä haluaa Piraattipuolueen onnistuvan. Se ei vain kannustaisi muita lahjoittamaan, vaan motivoisi myös meitä tekemään entistä kovemmin töitä kun tietäisimme työtämme arvostettavan.

Auta siis jo tänään.

”Tue Piraattipuoluetta – edes vähän!” -kirjoitus on ottanut mallia SIAI:n Six Reasons Why Small Donations Matter-sivulta.

0 vastausta artikkeliin ”Lahjoita Piraattipuolueelle!

  1. Omasta mielestäni kirjoitus kuulostaa vähän turhan ruinaavalta. Tietysti toivoisimme mahdollisimman paljon pieniä säännöllisiä lahjoituksia, jotta voimme ennakoida käytettävissä olevan rahan määrää. Lahjoitukset myös kompensoivat sitä, että jäsenyys on ilmainen. Tämä oli myös ajatuksemme, että ne joilla on mahdollisuus maksaa jäsenmaksu, maksavat sen lahjoituksen muodossa ja ne joilla ei ole mahdollisuutta voivat olla jäseniä ilmaiseksi ja osallistua päätöksentekoon.

  2. Mikon kanssa olen samoilla linjoilla siitä, että kirjoituksen sävy ei ole ehkä paras mahdollinen. Tuo on minun korvaan hyvä pointti, että ilmaista jäsenyyttä voi kompensoida lahjoituksilla siinä määrin kuin itselle sopii. Oli miten oli, rahojen lisäksi lähetän telepaattisesti tsemppiä ja kärsivällisyyttä kaikille piraateille. :D

  3. Olisiko kannattavaa alkaa puhumaan vapaaehtoisesta jäsenmaksusta, ja laittaa ohjeet sen maksamiseen uudelle jäsenelle? Samoin vanhoille jäsenille voisi laittaa kerran vuodessa muistutuksen jäsenyydestä ja samalla pyytää vapaaehtoista jäsenmaksua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*