Muhiva tietoyhteiskuntakumous

Tulevan tietoyhteiskuntakumouksen rintamalinjat ovat muotoutumassa koko ajan entistä selkeämmiksi mediateollisuuden herkeämättä kärjistäessä vastakkainasettelua omalla toiminnallaan: viimeisimpänä esimerkkinä Hesarissakin uutisoitu uhittelu Bookabooka-kirjanvuokrausvälityspalvelua vastaan.

Sanottakoon, että Bookabooka on luultavasti laiton; ainakin sen käyttäjien harrastama kirjanvuokraustoiminta on laitonta, joten siihen eksplisiittisesti suunnattu palvelukin saattanee olla. (Ei, et saa julkisesti vuokrata kirjaasi ilman lupaa, vaikka saatkin myydä sen.) Olisikin ollut ehkä fiksumpaa perustaa jo peräänkuuluttamani lainaus-, lahjoitus- ja ehkä jälleenmyyntivälityspalvelu.

Kuten yleensä näistä yksinoikeusasioista puhuttaessa, palvelun laillisuusstatuksella ei tosin ole suurta väliä yleisön kannalta. Sympatiat ovat joka tapauksessa Bookabookan puolella, semminkin kun teollisuus harrastaa jälleen kerran varsin selkeän epärehellistä retoriikkaa verratessaan palvelua Pirate Bay’hin. Lisäksi Streisand-efekti on heti nähtävissä julkisuutena pienelle Bookabookalle, ja lisääntyneenä kiinnostuksena Suomenkin Piraattipuoletta kohtaan. Kannattiko nostaa kissa pöydälle? (No tietenkin kannatti, meille. Kiitos.)

Mediateollisuuden ylilyönneistä voimaansa saavaa tietoyhteiskuntakumousta maalailevatkin nykyään allekirjoittaneen lisäksi myös ns. arvostetut tahot kuten Kemppinen. Itse artikkeli voi olla vaikeaselkoinen, mutta katsokaa erit. Matti H:n kommentti, jonka Kemppinenkin toteaa sanovan keskeiset asiat paremmin kuin hän itse. Matin loppupäätelmä kuuluu seuraavasti:

Toisin sanoen, kaikki ne voimat, jotka viime aikoina ovat vaatineet tekijänoikeuksien ja patenttioikeuksien pysyttämistä ja laajentamista ja niiden keskittämistä yritysten tai valtiovaltojen omistukseen ja hallintaan, ovat väistämättä häviävällä puolella. Vastuu siitä, kuinka kovaksi taistelu kehittyy, on heillä, ei niillä, jotka pyrkivät päinvastaiseen suuntaan – riippumatta siitä, millaista porukkaa jälkimmäisiin kuuluu.

Tämänsuuntaisestihan olen itsekin haastellut, joskaan vastuukysymyksestä en ihan yhtä eksplisiittisesti.

Loppukaneettina Ruotsissa taas jopa mainstream-lehdistökin pääsee pikkuhiljaa jyvälle asian ytimestä:

[…]kaikki muut puolueet [paitsi Piraattipuolue] ovat ilmiselvästi valmiita säätämään mielipuolisia ja täysin vailla suhteellisuudentajua olevia lakeja ja valvontajärjestelmiä – vain siksi, että yksi melko merkityksetön elinkeino (viihdeteollisuus) vielä muutaman vuoden ajan saisi roikkua kiinni täysin vanhentuneessa ja jälkeenjääneesä liiketoimintamallissaan.

Aamen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*