Langaton verkko, vihjeetön oikeus

Aiempi käräjäoikeuden langettava tuomio naapurin langattoman verkkoyhteyden (WLAN) käytöstä ilman eri lupaa on saanut vastikään tukea myös hovioikeudelta. Voi olla, että oikeudella oli jotain muitakin perusteita päätökselleen; tässä artikkelissa puhun kuitenkin Hesarin tietojen perusteella sekä aiheesta yleisellä tasolla. (Päivitys: Hovioikeuden päätös on juuri niin huono kuin Hesari antaa ymmärtääkin.)

Avoimen langattoman verkon käytön kielto on vieras niin todellisuudelle kuin oikeudelle ja kohtuudellekin. Aluksi pakollinen autovertaus: jos joku ajaa autolla selvästi näkyvissä olevalle yksityiselle tielle, jossa ei kuitenkaan mitenkään ilmaista tien yksityistä luonnetta, on henkilöllä mielestäni oikeus otaksua ajavansa julkisella tiellä, eikä häntä tule rangaista pelkästään tästä asiasta.

Sitten itse asiaan. Vaikka kaikki eivät tätä tiedä, tukiasemissa on ominaisuuksia, joiden avulla verkko voidaan piilottaa tai sen käyttäjäkuntaa rajata. Käyttöönoton helppouden takia tukiasemat ovat useimmiten oletuksena kaikille avoimia, ja tästä tulisikin valmistajien valistaa asiakkaitaan paremmin, ehkä jopa pakottaa asiakas käyttöönotossa aktiivisesti asettamaan tukiasema avoimeksi jos tämä näin haluaa.

Yleinen vasta-argumentti avointen tukiasemien vapaalle käytölle onkin, ettei voida otaksua suuren osan käyttäjistä ymmärtävän näitä teknisiä asioita. Tämä on totta, mutta sitä suuremmalla syyllä käytön tuomitseminen on vaarallista; nämä samat käyttäjät omistavat yhä useammin itsekin laitteita, jotka iloisen automaattisesti kiinnittyvät lähimpään avoimeen langattomaan verkkoon, eikä käyttäjä ajattele asiaa sen enempää. Lisäksi tukiaseman kohtuukäytöstä ei ole yleensä sen omistajalle suurta haittaa, vaikka tämä ei olisikaan tietoinen asiasta. Suomessa yksityisten verkkoliittymät ovat liki järjestään kiinteähintaisia käytöstä riippumatta, ja muiden tahojen on syytä olettaa tietävän, mitä tekevät.

Lisäksi nyky-yhteiskunnassa yhä suurempi osa yrityksistä, julkisyhteisöistä ja myös yksityisistä henkilöistä, allekirjoittanut mukaanlukien, tarjoavat täysin tarkoituksellisesti avointa WLAN-palvelua lähiympäristölleen. Täten erillisen luvan vaatiminen on jo nykytodellisuudelle vieras ajatus, saati sitten tulevaisuudelle. (Mikäli yrityksen langaton palvelu ei vaadi salasanaa, mutta on silti tarkoitettu vain asiakkaille, tästä yleensä annetaan erillinen ilmoitus ohjaamalla käyttäjän ensimmäinen WWW-yhteys asiasta kertovalle sivulle. Yrityskin voi kuitenkin tietoisesti pitää täysin avointa tukiasemaa esim. imagonnostatusmielessä.)

Sivistyshengessä käydäänpä läpi avoimen WLAN:n käyttöönottoprosessi verkkomaailman oman analogian avulla. WWW lienee langattomia verkkoja tutumpi ihmisille, joten verrataan asiaa siihen:

Lienee kaikkien mielestä hyväksyttävää kokeilla, onko osoitteessa www.firma.example.com kenties ko. yrityksen WWW-sivut saatavilla. Samoin on oltava hyväksyttävää kokeilla liittyä itseään avoimeksi mainostavien tukiasemien listasta johonkin sopivaan verkkoon.

Jos www.firma.example.com vastaa että joo, tervetuloa, ja lähettää käyttäjälle firman etusivun, tämä on tulkittava ja tulkitaankin luvaksi selata ko. sivustoa. Vastaavasti jos tukiasema vastaa että joo, tervetuloa, ja antaa käyttäjälle IP-osoitteen sekä muut tarvittavat tekniset tiedot verkon käyttöön, tämä on tulkittava luvaksi käyttää ko. tukiasemaa.

Aivan kaikenlainen käyttö ei toki ole kummassakaan tapauksessa hyväksyttävää: www.firma.example.com:ia vastaan ei saa tehdä palvelunestohyökkäyksiä, eikä sieltä saa yrittää kaivaa suojattuja tietoja. Samoin avointa tukiasemaa käytettäessä ei tulisi aiheuttaa vaikeuksia sen omistajalle esimerkiksi yrittämällä murtautua tämän kotiverkon koneille, tekemällä yhteydellä muita laittomuuksia (edes moraalisesti oikeutettuja sellaisia) tai tukkimalla yhteyden kapasiteetti omalla käytöllään. Jälkimmäiseen hyvä nyrkkisääntö lienee se, että lainatun verkkoyhteyden toimiessa itselle kohtuullisen vikkelästi, luultavasti koko yhteys ei ole tukossa, eikä tukiaseman vieraanvaraisuutta näin väärinkäytetä.

Hovioikeuden päätöksestä ja mahdollisista valituksista korkeimpaan oikeuteen riippumatta yksi asia on varma: avointen tukiasemien määrä vain lisääntyy, samoin kuin niitä opportunistisesti hyväksikäyttävien laitteiden ja sitä myötä ihmisten. Avoimista tukiasemista tulee uusi jokamiehenoikeus, ja jos nykypykälien perusteella tehdään tästä poikkeavia päätöksiä, olisi tässä lainsäätäjälle työsarkaa.

0 vastausta artikkeliin ”Langaton verkko, vihjeetön oikeus

  1. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Avointen langattomien verkkojen käyttökielto pölkylle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*