Piraattipuolueen raha-asiat julkisiksi

Yksi Piraattipuolueen puolueohjelmassa tärkeä kohta on yhteiskunnallisen päätöksenteon avoimuuden lisääminen. Tämä tarkoittaa, että poliittisten puolueiden tulisi toimia vaikkapa raha-asioidensa osalta mahdollisimman avoimesti, ilman ”Kehittyvien maakuntien Suomi” -kohuja. Piraattipuolue haluaa näyttää esimerkkiä talousasioiden avoimuudessa, ja olemmekin nyt julkaisseet tarkat tiedot kaikesta puolueen rahaliikenteestä. Piraattipuolueen sivuilta löytyvät nyt rahankeräystilin kirjanpito ja tiedot lahjoitusten ja menojen määrästä. Rahankeräystili toimi ensin puolueen ainoana tilinä, sittemmin se on pyhitetty rahankeräysluvan mukaiseen käyttöön. Puolueelle avattiin toinen tili, jonka rahaliikenteestä alamme myöhemmin myös julkaista tietoja.

Piraattipuolueen rahatilanne ei ole tällä hetkellä järin hyvä. Elämme kädestä suuhun ja erääntyviä laskuja on kirjoitushetkellä enemmän kuin varoja. Sitä, mihin rahat hupenevat, on helppo tarkastella sivuiltamme. Erityisesti toivomme, että mahdollisimman moni ryhtyisi kuukausilahjoittajaksi, eli tekisi pankkitililleen kuukausittaisen automaattisen maksun Piraattipuolueen tilille. Kuukausilahjoitusten määrän kasvaminen toisi puolueen taloustilanteeseen paljon kaivattua vakautta. Kuukausittainen lahjoitus voisi olla esimerkiksi 5 euroa. Puolueelle avataan myös lähiaikoina verkkokauppa, josta kannatustuotteita ostamalla voi tukea puolueen toimintaa. Piraattipuolueen hallitus on toistaiseksi päättänyt olla keräämättä jäsenmaksuja, koska haluamme pitää liittymiskynnyksen matalalla. Pienen lahjoituksen antamista Piraattipuolueelle, edes kerran vuodessa, voidaankin hyvällä syyllä kutsua ”vapaaehtoiseksi jäsenmaksuksi”.

Tarkoituksemme oli tehdä myös internetissä julkaistava lahjoittajalista vähintään 300 euroa vuodessa lahjoittaneista ja pienemmän lahjoituksensa julkiseksi halunneista. Henkilötietolain säädökset rajoittavat kuitenkin erittäin tarkasti tietojen luovutusta EU/ETA-alueen ulkopuolelle, mitä tietojen julkaiseminen yleisellä verkkosivulla käytännössä on. Varmuuden vuoksi emme laita julkista listaa verkkoon, mutta kuka tahansa voi tilata sen 10 euron maksua vastaan rahastonhoitaja Pasi Vähämartilta ( etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen ).

0 vastausta artikkeliin ”Piraattipuolueen raha-asiat julkisiksi

 1. Hienoa, että nuo nyt on nähtävissä, mutta ei niistä kauaa ole iloa jos niitä ei päivitellä, eli päivittyykö automaattisesti vai pitääkö jonkun niitä käsin päivitellä? Kuinka usein?

 2. Eivät päivity automaattisesti. Tarkoituksenmukaista olisi varmaankin päivitys vähintään kerran kuussa, eli siihen ainakin pyritään.

 3. Sisäisesti kirjanpitoa päivitetään muutamia kertoja viikossa, mutta puolueen sivulle tiedot tullaan päivittämään vähintään kerran kuukaudessa.

  Rahaliikenteen määrä on ollut maksukertoina laskettuna vähäistä. Maksutapahtumamäärien kasvaessa päivitystahtia voidaan kasvattaa, mutta nykyisillä määrillä päivitystahdin kiristäminen ei anna juuri mitään lisäarvoa kenellekään. Täällä hetkellä kuukausittain maksetaan 1-4 laskua sekä saadaan 6-13 lahjoitusta. Lahjoituksen suuruus aiempina kuukausina on ollut noin 50e/henkilö, kuluvalla kuulla keskimääräinen lahjoitus on pudonnut 15e:hen.

  Puolueen rahantarpeesta saa käsityksen rahavirtojen seuranta-kuvaajasta, joka näyttää tällä hetkellä ensi kuun osalta noin 300e vajetta kassassa. Tämän lisäksi Itellalta on tulossa noin 200e suuruinen lasku, joka ei vielä näy kyseisessä kuvaajassa. Rahaa tarvitsisi saada kasaan ensikuussa noin 500e, ja jatkossakin vähintään 250e/kk.

  Osa puolueen kuluista menee edelleen ydinhenkilöiden omasta pussista, kuten esimerkiksi sivuston palvelinmaksut. Nämä kulut eivät luonnollisesti näy kirjanpidossa koska ne on tähän asti hoidettu yksityishenkilöiden toimesta. Koska kenellekään hallituslaiselle ei makseta palkkaa, olisi kohtuullista että puolue pystyisi omavaraisesti hoitamaan kaikki toiminnastaan syntyvät kulut, myös palvelinmaksut tulevaisuudessa. Siksi pienikin toistuva kuukausittainen lahjoitus on toiminnallemme elintärkeä.

  Kaikki lahjoitukset ovat tervetulleita, niin suuret kuin pienetkin.

 4. Puolueen rahoituksesta, eli lahjoituksita vuoden 2009 osalta on vastannut 19 eri henkilöä. Kukaan lahjoittajista ei ole ylittänyt julkisuusrajaa, mutta neljä on lahjoittanut käyttäen julkista viitenumeroa. Lahjoittajalista sisältää tällä hetkellä siis neljä nimeä.

  Suurimman hyödyn tilattavasta listasta saa vuodenvaihteessa, jolloin kaikkien julkisuusrajan ylittäneiden sekä julkista viitenumeroa käyttäneiden nimet ja lahjoitussummat ovat tiedossamme. Mikään ei tietysti estä tilaamasta listausta kesken vuotta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*