Perusteellinen Lex Nokia -analyysi

Lex Nokia sitten hyväksyttiin eduskunnassa 4.3. äänin 96-56. Laki odottaa vielä tasavallan presidentin vahvistusta ja sen on tarkoitus astua voimaan 1.6. kuluvaa vuotta. Lex Nokian hyväksyminen jäi tässä blogissa sen kummemmin käsittelemättä, koska valmisteilla oli perusteellinen Lex Nokia -analyysi. Tuo tiiliskivi löytyy nyt Piraattipuolueen sivuilta.

Artikkelin ydinkohtia:

”Laki on tarpeeton siltä osin, kuin se koskee yrityssalaisuuksien vuotamisen estämistä ja selvittämistä. Tässä tarkoituksessa Lex Nokialla on tuskin enempää tehoa kuin surullisenkuuluisalla ”lapsipornografian” ”estolailla”.”

”Lain yhteisötilaajia koskevat valtaoikeudet ovat valitettavan epämääräisiä siihen nähden, kuinka monenlaisiin tarkoituksiin yhteisötilaajien verkkoja käytetään, eli esimerkiksi aivan tavanomaiseen vapaa-ajan netinkäyttöön.”

”Koska yhteisötilaaja vertautuu verkkonsa käytön monipuolisuuden osalta usein teleyritykseen, ei yhteisötilaajille ole perusteltua säätää olennaisesti teleyrityksiä suurempia valtaoikeuksia tunnistamistietojen seurantaan.”

”Lain 20 §:ssä tuodaan kokonaan uutena asiana teleyrityksille ja yhteisötilaajille oikeus tutkia viestien sisältöä tietyissä tapauksissa, esimerkiksi ”viestin lähettäjän tai viestin vastaanottajan viestintämahdollisuuksien turvaamiseksi”. Tämä on jälleen yksi lakiehdotukseen sisältyvä epätarkka määritelmä. Ministeritason väitteet siitä, että laki jopa edistäisi ihmisten yksityisyyden suojaa, ovatkin naurettavia.”

”Lain vaikutuksia on vaikea ennakoida, koska se on varsin tulkinnanvarainen. Voi olla, ettei se aiheuta mitään ylilyöntejä. Toisaalta voi olla, että sen monitulkintaisuus johtaa yleiseen kontrollin kiristymiseen verkon käytön osalta monilla elämänaloilla.”

”Ei ole lainkaan mahdoton skenaario, että tekijänoikeuslobbarit pyrkisivät Lex Nokian avulla painostamaan yhteisötilaajia puuttumaan tekijänoikeusloukkauksiin, tai että lain voimaantulon jälkeen pyrittäisiin ajamaan lakia hyväksikäyttäen entistä tiukempia tekijänoikeuslakeja.”

Artikkelin lopussa esitetään Piraattipuolueen ehdotukset siitä, miltä pohjalta yhteisötilaajien harjoittamaa tunnistetietojen käsittelyä pitäisi lähteä sääntelemään. Lex Nokia -kannanotto hyväksyttiin Piraattipuolueen hallituksen kokouksessa 9.3.2009.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*