Mielenilmaus Ruotsin vakoilulakia vastaan 31.12. Helsingissä

Joukko viestintäsalaisuuden katoamisesta huolestuneita järjestöjä ja kansalaisia järjestää Helsingissä uudenvuodenaattona mielenilmauksen Ruotsissa kesällä hyväksyttyä FRA-lakia vastaan. FRA-laki antaa Ruotsin armeijan tiedustelulaitokselle, FRA:lle (Försvarets radioanstalt), valtuudet muun muassa lukea sähköpostien ja tekstiviestien sisältöä sekä kuunnella puheluita. Oikeudet koskevat kaikkea Ruotsin rajat ylittävää tietoliikennettä, mikä käytännössä tarkoittaa esimerkiksi lähes kaikkea Suomesta ulkomaille suuntautuvaa viestintää. Myös suuri osa suomalaisten keskinäisestä viestinnästä kulkee Ruotsin kautta. Lain päätarkoituksena epäillään olevan Venäjään kohdistuva vakoilu, sillä FRA:n valvontaan tulisi jopa 80 % Venäjältä ulkomaille suuntautuvasta viestiliikenteestä. Laki tulee voimaan 1.1.2009.

Mielenilmaus alkaa senaatintorilta 31.12. klo 12.00, josta siirrytään kauppatorille Ruotsin suurlähetystön edustalle. Paikalla pidetään puheita ja lasketaan viestintäsalaisuuden muistokynttilät suurlähetystön eteen.

Ohessa järjestäjätahojen yhteinen FRA-lakia koskeva julkilausuma.

Eduskunnassa olleet kirjalliset kysymykset FRA-laista:
KK 547/2008 vp (Jyrki Kasvi /vihr)
KK 558/2008 vp (Paavo Arhinmäki /vas)

Lisätietoa FRA-laista:
Valvonta.info

FRA-laki voimaan vuoden alussa – viestintäsalaisuus katoaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*