TTVK:n toimintatavat eivät kestä eettistä tarkastelua

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) hätyyttelee suomalaisten nuorten perheitä väitettyjen tekijänoikeusloukkausten takia (Kaleva 16.12.). Jutussa ihailtiin esimerkiksi Ranskan ja Ison-Britannian toimia piratismin vastaisessa taistelussa. Samalla unohdettiin mainita, kuinka Euroopan parlamentti on tyrmännyt nettiyhteyden katkaisemiset liian rajuna keinona puuttua musiikin kopiointiin.

Myös palveluntarjoajien velvoittaminen tekijänoikeuspoliiseiksi on hyvin kyseenalainen tavoite. Siinä missä postikaan ei vaivaa päätään kirjeiden sisällöllä, ei asiakkaiden netinkäyttö kuulu palveluntarjoajille. TTVK haluaa vain siirtää tekijänoikeusrikkomusten käsittelyn puolueettoman oikeuslaitoksen ulkopuolelle.

Kun maailman suurimpia levy-yhtiöitä edustava taho lähettää keskituloiselle perheelle tiukkasävyisen kirjeen, jossa käsketään maksaa tietty summa, ovat vaihtoehdot vähissä. Raskas oikeusprosessi ja sen päätteeksi uhkaavat kohtuuttomat jättikorvaukset eivät ole todellinen vaihtoehto. Kyseessä on ”tarjous, josta ei voi kieltäytyä”. Näin TTVK saa rahaa ilman oikeudenkäyntiä. Sillä olevia todisteita väitetyistä tekijänoikeusrikkomuksista ei siten tarvitse saattaa puolueettomaan arviointiin.

Tiedossa on lisäksi, että TTVK:n ”tarjouksiin” sisältyy vaitiolovelvollisuus ”sopimuksen” sisällöstä. Mikä mahtaa olla salassapidon tarkoitus? Järjestön nykyiset toimintatavat eivät anna hyvää kuvaa tahosta, joka väittää ajavansa pienen ihmisen, eli taiteilijoiden, asiaa.

Musiikkiteollisuus on jo lähes vuosisadan ajan ollut teknisen kehityksen arkkivihollinen. Musiikin radiosoitosta jukeboksiin ja C-kasetteihin se on ensin pyrkinyt kieltämään uuden teknologian, ja sitten sopeutunut siihen. Näin tulee käymään nytkin. On vain surullista, että sitä ennen TTVK katsoo asiakseen sekoittaa monen suomalaisperheen elämän.

Kirjoitus julkaistiin Kalevassa 18.12.2008 otsikolla ”TTVK:n toimintatavat eivät anna hyvää kuvaa”. Kirjoitus oli vastine 16.12. julkaistuun juttuun ”Laiton lataus jo nuorten yleisin rikos”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*