EIT: syyttömien DNA-tietoja ei saa tallentaa

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi tuomiossaan 4.12.2008 (lyhyehkö selostus videona), että Iso-Britannia rikkoi kahden rikoksesta epäillyn ihmisoikeuksia. Viranomaiset säilyttivät heidän sormenjälki- ja DNA-tietojaan siitä huolimatta, että kumpaakaan ei loppujenlopuksi todettu syylliseksi mihinkään rikokseen. EIT suomi Britanniaa melko jyrkin sanankääntein. Tietojen säilyttäminen syyttömyydestä huolimatta ”ei ollut tarpeellista demokraattisessa yhteiskunnassa”. EIT oli ”tyrmistynyt” siitä, että maan lait sallivat tällaisen tietojen säilyttämisen ja katsoi, että ”julkiset ja yksityiset intressit eivät olleet tasapainossa”.

Tuomio on mielenkiintoinen siksi, että sormenjäljet ovat tulossa passeihin EU:n laajuisesti. Suomessa sormenjäljet aiotaan tallentaa rekisteriin, johon poliisin piti alun perin saada laajat oikeudet rikosten ehkäisy- ja tutkintakäytössä. Rekisterin käyttötarkoitusta aiotaan nyt kuitenkin rajoittaa lausuntokierrokselta saadun kielteisen palautteen perusteella. EIT:n tuomion perusteella näyttäisi olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaista säilyttää rekisterissä sormenjälki- ja DNA-tietoja sellaisilta ihmisiltä, joita ei ole todettu syylliseksi rikokseen. Näinollen myös passien yhteydessä kerättävän sormenjälkirekisterin pitäisi loogisesti olla ihmisoikeussopimuksen vastainen. Saa nähdä miten tähän reagoidaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*