FRA-laki voimaan vuoden alussa ‒ viestintäsalaisuus katoaa

Tiistaina uutisointiin, että Ruotsin FRA-vakoilulaki on sittenkin menossa läpi ilman minkäänlaisia korjauksia.¹ Aiemmin ehdotettuja korjauksiakin on pidettävä vain nimellisinä, koska pääongelmat olisivat säilyneet. Korjaukset olisivat kuitenkin olleet osoitus Ruotsin hallituksen taipumisesta kansalaisten tahtoon.² Nyt hallitus osoitti röyhkeytensä kieltäytymällä muutoksista ja julkistamalla tiedotteen asiasta juuri Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailun ollessa kuumimmillaan, varmastikin jotta tiedote jäisi mahdollisimman vähälle huomiolle.

Nyt tilanne on siis se, että vuoden vaihteesta alkaen Ruotsin puolustusvoimien tiedusteluelin FRA saa oikeudet kuunnella kaikkia Ruotsin rajat ylittäviä puheluja ja tutkia kaikkea Ruotsin rajat ylittävää internet-liikennettä, myös lukea sähköposteja. Tämä koskee lähes kaikkea suomalaisten internet-liikennettä, koska yhteydet Suomesta ulkomaille menevät Ruotsin kautta.³ Kuuntelu ei edellytä todellista rikosepäilyä eikä oikeuden päätöstä.⁴ ⁵ Vuoden 2009 alusta alkaen suomalaisilla ei enää ole kirjesalaisuutta esimerkiksi sähköpostin osalta.

Suomi ei reagoi ‒ oma lehmä ojassa?
Ruotsilla on tiedustelutietojen vaihtosopimus Yhdysvaltain kanssa. FRA-lain todellinen tarkoitus lieneekin Venäjään kohdistuva tiedustelutoiminta ja teollisuusvakoilu Yhdysvaltain hyväksi.⁶

Suomi ei ole puuttunut FRA-lakiin mitenkään. Tämä on kummallista, sillä uhattuna ovat paitsi yksittäisten kansalaisten ihmisoikeudet, myös yritys- ja valtionsalaisuudet. Kansanedustajista asiaan kiinnittivät huomiota Jyrki Kasvi (vihr) ja Paavo Arhinmäki (vas). Kumpikin sai kirjalliseen kysymykseensä vastaukseksi ministereiltä Sarkomaa ja Lindén vain mitäänsanomatonta sanahelinää.⁷ ⁸  Sittemmin koko asiasta ovat vaienneet niin valtamedia kuin poliitikotkin.

Syy puuttumattomuuteen lienee raadollinen. Luultavasti Suomikin mielellään hyötyisi FRA:n Venäjää koskevista tiedustelutiedoista. Suomi saanee näitä tietoja Ruotsilta siinä missä Yhdysvallatkin. Lisäksi Suomen puolustusvoimilla on FRA:ta vastaava viestikoelaitos, joka on jopa suojelupoliisiakin salaisempi tiedusteluorganisaatio.⁹ On ilmennyt, että FRA on vakoillut laittomasti tietoliikennettä jo aiemmin,¹⁰ ja FRA-lain myötä siitä tehtäisiin nyt Ruotsissa laillista. Tämä herättää perustellusti epäilyksiä siitä, mitä viestikoelaitos puuhailee Suomessa. Onko mitään syytä miksi se toimisi eri tavalla kuin FRA? YLE:n uutisessa viestikoelaitoksesta mainitaan:⁹ ”Oikeusprosessin aikana pääesikunta perusteli tietojen salaamista tosin myös Suomen sisäisen turvallisuuden tarpeilla, mikä saattaa viitata siihen, että kuuntelua harjoitetaan ehkä osin myös kotimaassa.”

Onko valtio kansalaisten puolella?
Ihmisoikeuksien rajoittamisen suhteen on olemassa jokin häilyvä raja, jonka ylittämisen jälkeen valtio lakkaa olemasta kansalaisten puolella ja kääntyy kansalaisia vastaan. Minusta tämä raja ylittyy Ruotsissa FRA-lain myötä.

Suomen perinteiset puolueet eivät huolehdi suomalaisten viestintäsalaisuuden säilyttämisestä. Piraattipuolue turvaa viestintäsalaisuutesi, jos autat meidät valtaan. Pallo on teillä, kansalaiset.

Ps. Tiedän, Yhdysvalloilla on Echelon¹¹ ja muutkin suurvallat harjoittanevat tietoliikenteen vakoilua täysin surutta. Eikö kuitenkin voitaisi pitää edes Pohjola puhtaana? Tarvitseeko tilannetta enää pahentaa nykyisestä?

¹ Digitoday: Ruotsin salakuuntelulaki voimaan korjauksitta
² Piraattiliitto: Ruotsalaisten enemmistö tuomitsee FRA-lain
³ Piraattiliitto: Lex Orwell voimaan Ruotsissa
Centrum för Rättvisa, valitus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (pdf) s. 10
Digitoday: Vihreiden Kasvi ja Niinistö torjuvat ruotsalaisurkintaa
Piraattiliitto: Venäjä Ruotsin nettivakoilun pääkohde
Kirjallinen kysymys 547/2008 (Kasvi)
Kirjallinen kysymys 558/2008 (Arhinmäki)
Yle: KHO: Armeijan tiedustelulaitoksesta ei tarvitse antaa edes yleisluonteisia tietoja
¹⁰ Piraattiliitto: FRA alkoi salakuunnella ruotsalaisia jo ennen lain hyväksymistä – eduskuntakysely
¹¹ Wikipedia: ECHELON

0 vastausta artikkeliin ”FRA-laki voimaan vuoden alussa ‒ viestintäsalaisuus katoaa

 1. Ymmärrettävää, mutta ei oo kiva että näitä nettijuttuja tarkkaillaan. Tosin nämä kouluampujat ja muu moinen sietää tarkkailua.

 2. Kouluampuja-kortti mainittu! Ihmisille on helppo myydä korteilla ja tuhota näin arvostelukyvyn.

 3. Päivitysilmoitus: Ensimmäinen kivi :: Entries :: Piraattilahden tulevaisuus

 4. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Tietoyhteiskunnan prioriteetit unter den Lindén

 5. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Viestintäsalaisuus unohtui ihmisoikeusselonteosta

 6. Päivitysilmoitus: Piraattipuolueen blogi » Mielenilmaus Ruotsin vakoilulakia vastaan 31.12. Helsingissä

 7. pave on kyl nyt iiiivan hukassa tuolla kouluampujahöpötyksellään

  asiahan kun on niin että tuolla salakuunnellaan yrityssalaisuuksia, valtionsalaisuuksia että piratismilähteitä

  se että joku jannu 4chan.orgissa sanoo huomenna ampuvas 119 muijaa jossain peräsuoles ei tuu sen enempää kuin vähempääkään tiedustelijoiden haaviin ruottinmaalla.. vitun sweduiiniperseet pilaa kaiken.

  Olisin valmis maksamaan 1000 euroo omasta pussista yhteiskeräykseen mikä tukee uuden, Ruotsin kiertävän kuituputken vetämistä itämerelle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*