Haastattelu – musiikinteko bisneksenä

Vieraskirjoituksena Piraattipuolueen haastattelu MC Raaka Peen (Turmion Kätilöt) kanssa. Julkaistu torstaina 9.10.

Kysymys: Julkaisitte tuoreen levynne Usch! myös ilmaiseksi Internetissä. Miksi näin? Miten luulette ilmaislevyn vaikuttavan levymyyntiinne?

Vastaus: Olisimme julkaisseet levyn ihan normaalisti kaupan hyllyille, mutta riidat levy-yhtiön kanssa kariuttivat nämä suunnitelmat. Tärkeintä oli kuitenkin saada levy porukoille kuultavaksi. Monet kuuntelijamme ovat kuitenkin vailla ihan fyysistä cd:tä, enkä usko että levyjä ostava porukka jättää levyn ostamatta siksi että se on netissä ilmaiseksi. Hommahan nähdään sitten kun laitetaan levy ihan virallisesti kaupan hyllyille.

K: Teillä on ollut ongelmia levy-yhtiönne kanssa. Netin on väitetty sekä vahvistavan että heikentävän artistien mahdollisuuksia toimia
itsenäisesti, levy-yhtiöistä riippumatta – kumpaa mieltä te olette?

V: Se on saatana ihan sama julkaisetko levyn netissä ilmaiseksi vai annatko levy-yhtiön hoitaa homman. Ei siinä tiliä tehdä. Tämä koskee tietysti vain tiettyjä levy-yhtiöitä, joiden sopimukset väännetty jostakin amerikanmaan mallista. Kyllä netti on ehdottomasti etu Independent- bändeille.

K: Onko musiikin luvaton levittäminen netissä yhtyeille enemmän uhka vai mahdollisuus? Onko sitä rajoittava lainsäädäntö tällä hetkellä liian salliva, sopiva vaiko liian tiukka?

V: Teostolla on kyllä aika kova homma valvoa sitä… En usko että sitä voi kontrolloida lainkaan yksityisellä tasolla. Tämän takia yksityisen käytön lainsäädäntö onkin varmaan höllempää. Mitä sitten tapahtuisi jos tällaista lainsäädäntöä ei olisi lainkaan? Joutuisiko bändit korottamaan keikkapalkkioita. Itse olen ainakin hymyperseessä kun joku on laittanut tilille rahaa. Luvaton levittäminen on aina perseestä ihan jo periaatteen puolesta, mutta entä jos bändiin otettaisiin vaikka yhteyttä kysyttäisiin lupaa. Monen kohdalla homma voisi olla tällöin toisin.

K: Millä tavoin yhtyeet voisivat käyttää Internet-aikaa parhaiten hyväkseen? Luuletteko että esimerkiksi levyjen rahoittaminen keräämällä rahat etukäteen faneilta, kuten jotkut artistit ovat tehneet, voisi olla laajemminkin mahdollista?

V: Jos ei ole rahaa tehdä omia levyjä niin kannattaa sitten jättää ne tekemättä. Rakennustyömaalle vaan siksi aikaa kunnes massia on riittävästi tilillä. Muusikon ja taiteilijan virka on mielestäni verrattavissa yrittäjyyteen, eli kaikki on ihan itsestä kiinni ja riskejä löytyy. Levyn tekeminen maksaa nykypäivänä helpostikkin alle kymppitonnin. Jos ei ole valmis ottamaan tällaista riskiä, ei sitten vissiinkään usko omaan tekeleeseensä. Joillekkin tuollainen kerjuu voi toimia, mutta meidän kohdalla moinen tuntuisi hieman nöyristelyltä. Eihän siinä loppujen lopuksi ole muusta kyse kuin rahoitusratkaisusta…

MC Raaka Pee on Turmion Kätilöt -yhtyeen vokalisti ja toinen perustajajäsen. Ellei toisin erikseen mainita, vieraskirjoittajien kannat edustavat vain heidän omia henkilökohtaisia kantojaan, eikä heillä ole kytköksiä Piraattipuolueeseen.

Vieraskirjoituksia pyritään julkaisemaan kerran viikossa aina torstaisin. Aiemmat vieraskirjoitukset ovat saatavilla arkistoista. Muita halukkaita vieraskirjoittajia pyydetään ottamaan yhteyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*