Tiedostonjakotutkimuksia: Oberholzer & Strumpf 2004-2007, Andersen & Frenz 2007

Edellisen tiedostonjakotutkimuksia käsittelevän viestini kommenteissa otettiin esille kaksi tutkimusta, joten käsitellään ne nyt seuraavaksi.

2004:

Oberholzer, Felix & Strumpf, Koleman: The effects of file sharing on record sales – an empirical analysis. Tämä on varsin usein siteerattu tutkimus. Sen tekijät tarkastelivat 17 viikon aikana ladattuja tiedostoja ja myytyjä albumeita, eivätkä löytäneet merkittävää yhteyttä lataamisen määrän ja myyntilukujen välillä. Pessimistisimmässäkin mallissa tarvittiin 5000 tiedostonlatausta jotta myynti olisi tippunut yhdellä albumilla.

2007:

Oberholzer-Gee, Felix & Strumpf, Koleman: The Effect of File Sharing on Record Sales An Empirical Analysis, julkaistu Journal of Political Economyssa. Päivitetty ja tarkennettu versio aiemmasta, jossa on otettu huomioon lisää tekijöitä. Mielenkiintoisena sivuhuomiona siteeraavat myös tilastoja, joiden mukaan myös taloudet joissa ei ollut tietokonetta, ovat myöskin vähentäneet CD-levyihin käyttämäänsä rahankulutusta 43 prosentilla vuoden 1999 jälkeen. Toteavat ettei tiedostonjakamisella ole merkittävää vaikutusta myyntiin ja esittävät vaihtoehdoiksi (kuten muutkin tutkimukset) että kuluttajat ovat lakanneet konvertoimasta vanhoja LP- ja kasettikokoelmiaan CD-levyiksi sekä sen, että muut viihteen muodot, kuten DVD-levyjen myynti, ovat vieneet CD-levyihin aiemmin käytettyjä rahoja.

Andersen, Birgitte & Frenz, Marion: The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada on Industry Canadan, erään Kanadan hallituksen viraston, selvitys tiedostonjakamisen vaikutuksen myyntiin Kanadassa. Aineistona käytettiin kyselytutkimusta, johon vastasi 2100 henkeä. Tutkimuksessa kysyttiin mm. montako levyä he olivat vuonna 2005 ostaneet ja paljonko olivat niistä maksaneet, paljonko musiikkia olivat ostaneet verkkokaupoista, olivatko ripanneet levyjä tai ladanneet niitä verkosta, ja niin edelleen. Vastaajista puolet olivat ladanneet musiikkia verkosta ja puolet eivät.

Tiedostonlaatamisen ja CD-ostosten väliltä ei löydetty merkittävää yhteyttä, positiivista tai negatiivista, kun tarkasteltiin kaikkia vastaajia. Kun tarkastelu rajattiin niihin käyttäjiin, jotka olivat raportoineet lataavansa musiikkia verkosta, jokainen 12 ladattua kappaletta lisäsi musiikin myyntiä 0,44 CD-levyn verran.

0 vastausta artikkeliin ”Tiedostonjakotutkimuksia: Oberholzer & Strumpf 2004-2007, Andersen & Frenz 2007

  1. Lienee paikallaan mainita, että asiaa on myös tutkittu tuottaja-musiikintekijä Tuomas Kallion Helsingin yliopiston viestinnän laitokselle tekemässä Pro Gradu -työssä ”Kuluttajat ja musiikin digitalisoituvat jakelumarkkinat” (kesäkuu 2006). Tutkimusta tuki Teosto, ja se oli luettavissa Teoston verkkosivuilta, mutta on otettu tänä vuonna pois jaosta. Suosittelen tiedustelemaan sitä laitoksen kirjastosta.

    Itsekään en ole tutkimusta siis päässyt lukemaan, mutta olen kuullut siitä paljon. Jonkinlaista yhteenvetoa voi lukea esim. osoitteesta http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=27887

    Kahdessa vuodessa markkinatilanne tosin ehtii kehittyä paljon, siksi jonkinlainen jatkotutkimus olisi varmasti tervetullut. Tutkimuksen perusta ei ole kuitenkaan mihinkään nähdäkseni muuttunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*