Vapaus vs. Ilmaisuus

Kävin eilen antamassa haastattelun ruotsinkielisen Radio Vegan Radiohuset-ohjelmalle. Kauan eläköön mediateollisuus ja heidän imperatiivinsä tuottaa viihdyttävää kuunneltavaa vaikka faktojenkin kustannuksella: monessa kohtaa haastattelua esiintynyt pienehkö ”mikäs tämä sana taas ruotsiksi olikaan”-takelteluni oli hyvin pitkälti leikattu pois, tuottaen kokonaisuuden joka kuulosti siltä kuin olisin vastannut lähes kaikkeen nopeasti. (Mainokseni Piraattipuolueen taloudellisesta läpinäkyvyydestä ja selitykseni lunnasmallista tosin jäivät myös leikkauspöydälle.) Nauhalle jääneistä kohdistaan lähinnä siinä ”mitä rangaistuksia Suomessa on ollut”-kohdassa en saanut haluamaani ilmaistua fiksusti.

Nauhoitus on kuunneltavissa netistä RealAudio– sekä OGG Vorbis-muodoissa.

———-

Piraatteja syytetään usein siitä, että tahtoisimme saada kaiken ilmaiseksi. Vegankin haastattelussa minulta kysyttiin, miksi näin on, ja minua on jo ehditty myös syyttää kaksinaismoralismista, koska en ole laittanut kirjoittamaani kirjaa ilmaislevitykseen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: haluamme asioiden olevan vapaita. Kuten puolueen sivujen Kysymykset-osiossa sanotaan: ”Vapaata ostaa tekijältään, vapaata käyttää, vapaata remiksata ja luoda siitä uutta, vapaata muuttaa formaatista toiseen, vapaata antaa kavereille ja tuntemattomille.” En ole kaksinaismoralisti vain koska en ole uppinut kirjastani kopiota verkkoon: olisin kaksinaismoralisti vain, mikäli joku muu olisi näin tehnyt ja koettaisin estää häntä levittämästä sitä.

Asiat voivat olla ilmaisia olematta vapaita, ja asiat voivat olla vapaita olematta ilmaisia. On totta että elektronisessa toiminnassa vapaat asiat herkästi päätyvät ilmaisiksi ja ilmaisia asioita usein kohdellaan kuin ne olisivat vapaita, joten sekaannus on ymmärrettävä. Sama asia nämä eivät kuitenkaan ole. Otetaan esimerkkejä.

Ilmainen mutta ei vapaa: Monia freeware-ohjelmia levitetään tällä periaatteella. Niitä saa kyllä käyttää ja kopioida miten haluaa, mutta ohjelman lisenssiehdoissa kielletään tekemästä ohjelmaan minkäänlaisia muutoksia. Käyttäjä ei ole vapaa hyödyntämään ohjelmaa rakentaakseen siitä jotain uutta. Toinen esimerkki voisi olla tekstimuotoinen materiaali, jota saa lukea pelkästään tietyltä nettisivulta. Esimerkiksi lopetetun Crusade- TV-sarjan filmaamattomien jaksojen käsikirjoitukset olivat aikoinaan näkyvillä bookface.com -sivustolla, Flash-muotoisessa lukijassa jotta niitä ei saisi helposti kopioitua ja jotta niitä pystyisi lukemaan vain Bookfacessa. (Nykyään niitä ei enää ole saatavilla, koska Bookface lopetti – vapauden puute on kulttuurille vahingollista, kuten näemme.)

Vapaa mutta ei ilmainen: Tästä voisi olla esimerkkinä vaikka vasara. Tavallinen, geneerinen halpisvasara, jolla ei satu olemaan minkäänlaista tavaramerkkisuojaa eikä siinä ole edes valmistajan nimeä. Olen täysin vapaa tekemään tällä mitä haluan – antamaan kaverille, purkamaan osiin, tekemään siitä kopioita. Tämä ei kuitenkaan tee vasarasta ilmaista, sillä olen joutunut ostamaan sen kaupasta (tai se joka sen on minulle antanut on joutunut sen ostamaan). Jos valmistaisin vasarasta kopioita, joutuisin maksamaan kopioihin tarvittavista raaka-aineista sekä mahdollisuudesta käyttää sopivaa työpajaa (ja olemattomat käsityöläisen taitoni huomioonottaen myös palkkaa ihmiselle joka sen varsinaisen kopion tekisi).

0 vastausta artikkeliin ”Vapaus vs. Ilmaisuus

 1. Hei, meillä on Jaikussa menossa keskustelu tätä läheltä liippaavasta asiasta:
  http://jaiku.com/channel/tutkimusparvi/presence/37074098

  Siellä puhutaan Parvesta ja Tutkimusparvesta, joka löytyvät täältä: http://tutkimus.parvi.fi/index.php/Etusivu

  Olisi hienoa, jos Piraattipuolueen ja Jaikuun pesiytyneiden henkilöiden kanssa löydettäisiin lisää yhteisiä foorumeita vaihtaa ajatuksia.

  Jaikuun liittymiseen tarvitaan kutsu, mutta niitä on saatavissa useille uusille tulokkaille esim. minulta tero_heiskanen at hotmail.com.

  Näen, että piraattiaate, vapaus, ilmaisuus tulevat olemaan monimuotoisuudessaan tietoyhteiskuntakeskustelun ytimessä lähi vuosina myös Suomessa.

 2. Kaksinaismoralismi on kyllä melko tärkeä pointti keskustelussa. En usko monenkaan vaativan kirjoittamaasi kirjaa ilmaislevitykseen, mutta onko se vapaa? Saako sen ostaja remiksata tai upata sen verkkoon? Kyse ei ole pelkästään siitä estätkö ihmisiä tekemästä niin, vaan kiellätkö. (Ja oletusarvoisestihan lain mukaan kiellät, ellet erikseen anna lupaa.)

  Yksittäisten henkilöiden teoista en tiedä, mutta ainakin Piraattipuolueen pitäisi noudattaa omia saarnojaan. Etusivulla oleva ”no copyright” on tästä hyvä esimerkki, mutta myös blogiin, wikiin ja BBS:n voisi vastaavat liittää. Joko public domain tai CC-By-SA toimisi hyvin.

 3. En usko monenkaan vaativan kirjoittamaasi kirjaa ilmaislevitykseen, mutta onko se vapaa? Saako sen ostaja remiksata tai upata sen verkkoon?

  Täysin vapaasti, minun puolestani. (En tosin tiedä mitä mieltä kirjan pääkirjoittaja olisi asiasta, ja se oli enemmän hänen kirjansa kuin minun. Tai kustantajani, sen puoleen.)

  Yksittäisten henkilöiden teoista en tiedä, mutta ainakin Piraattipuolueen pitäisi noudattaa omia saarnojaan. Etusivulla oleva “no copyright” on tästä hyvä esimerkki, mutta myös blogiin, wikiin ja BBS:n voisi vastaavat liittää.

  BBS:ään sitä on vähän huono liittää, koska sinne saattaa haluta tulla keskustelemaan myös ihmisiä jotka eivät varsinaisesti ole Piraattipuolueen jäseniä. Wikin ja blogin suhteen olet oikeassa – tein juuri pyynnön lisätä wikiin maininnan (minulla ei ole sen alapalkin editoimiseen oikeuksia), ja lisäsin blogin about-sivulle sekä linkkilistaan maininnan siitä, että kaikki kirjoitukset ovat WTFPL:n alaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*