Kansainväliselle mediateollisuudelle

Arvon kansainvälinen mediateollisuus,

kirjoitan teille huolestuneena, ja rehellisesti sanottua hivenen hämmentyneenä, kansalaisena. Vuosien varrella olen tullut seuranneeksi toimianne. Kun olen koettanut niitä ymmärtää, on minusta vuosi vuodelta alkanut tuntua yhä enemmän siltä, kuin järkeni valo hiipuisi yhä himmeämmäksi. Koska en ole muita aiheita pohtiessani havainnut samaa ongelmaa, voin vain olettaa että syy on tekojenne kasvavassa vaikeaselkoisuudessa, ei pienen pääkoppani vähittäisessä hajoamisessa.

Aloitetaan alusta, eli Napsterista. Napster oli ensimmäinen iso tiedostonjakojärjestelmä, ja siitä kuullessanne te huolestuitte ja haastoitte sen oikeuteen. Ottaen huomioon ajankohdan, oli tämä vielä aivan ymmärrettävää: te ajattelitte tämän olevan yksittäinen tapaus oikeuksianne loukkaamassa. Napster päädyttiinkin sulkemaan, ja ongelman saattoi kuvitella olevan ratkaistu.

Mutta pian ilmeni, ettei ollut. Tiedostonjakamisen isä oli ehkä tapettu, mutta ennen kuolemaansa oli se ehtinyt kylvää idean itsensäkaltaisista ohjelmista. Tietokoneenkäyttäjät osoittautuivat nopeasti hedelmälliseksi maastoksi, sillä muita vastaavia ohjelmia alkoi ilmestyä kuin sieniä sateella: KaZaA, Limewire, WinMX, ja muut aikalaisensa. Te ette tästäkään kehityksestä pitäneet, joten pyritte tuhoamaan syntyneen sadon. Alkoi pitkä taisteluiden sarja, jonka aikana olette haastaneet yhtiöitä oikeuteen, lobbanneet ankarampia lakeja tiedostonjakamista vastaan, ja taistelleet saadaksenne aivan yksittäisille ihmisillekin valtaisia sakkoja. Tätä strategiaa olette ajaneet maailmanlaajuisesti eteenpäin.

Mutta varmastikin teidän olisi pian pitänyt tajuta, että toisin kuin tiedostonjakamisen idea aiemmin, tämä lähestymistapa ei tulisi kantamaan hedelmää. Itsepintaiset yrityksenne jatkaa sen ajamista, vielä tänä päivänäkin, saavat minut ihmettelemään oletteko nappailleet vielä tujumpia sieniä kuin niitä joita yritätte tuhota. Jos tämä todella on ongelmana, ja teillä on vaikeuksia nähdä maailmaa selvästi, niin yritän mahdollisimman selkeästi selvittää teille mikä ei toimi, ja toivoa että alatte kohta selvitä tarpeeksi nähdäksenne sen.

Vuosien saatossa teille olisi pitänyt selvitä, ettei tiedostonjakamisen vastustaminen lakiteitse yksinkertaisesti vain toimi. Se on ihmisille liian houkuttelevaa, liian helppoa. Tässä vaiheessa teidän olisi pitänyt luovuttaa ja vaihtaa muunlaisiin toimintatapoihin. Mutta nyt pelkään sen olevan jo liian myöhäistä.

Olette nimittäin järjestelmällisesti tuhonneet sitä tukea, jonka olisitte ihmisiltä voineet aiemmin saada. Yksittäisten tiedostonjakopalveluiden vetäminen oikeuteen ei vielä väkeä juuri hetkauttanut, mutta he alkoivat huolestua kun lobbasitte läpi yhä ankarampia lakeja. Toden teolla he ärsyyntyivät, kun aloitte hyökkäämään yksittäisten ihmisten kimppuun. Tekonne ovat johtaneet siihen tilanteeseen jossa ihmiset lukevat uutisia taloudellisista tappioistanne, ja iloitsevat, koska te olette tehneet heistä vihollisianne. Silti teidän kärsimänne tappiot tarkoittavat nopeasti myös listoillanne olevien taiteilijoiden tappioita, mutta ihmiset eivät tätä helposti enää ajattele – jos se edes tulee heille mieleen, pitävät he sitä valitettavana mutta tarpeellisena välivaiheena, jonka lopullinen tulos on taiteilijoiden vapauttaminen ikeestänne. Asiaa ei helpota, että olette tehneet vaikeaksi taiteilijoille omaksua niitä uusia levitystapoja, joita kansa on alkanut arvostamaan. Ihmiset ovat aivan perustellustikin alkaneet pitämään teitä monia taiteilijoita satuttavina.

Piraattipuolueet jouduttiin pitkälti perustamaan vastareaktiona toimillenne – olitte ajaneet kansan siihen pisteeseen, ettei se enää kestänyt. Mutta piraatit eivät vihaa kulttuuria – eiväthän he sitä jakaisi jos he niin ajattelisivat. Monet piraattiblogit ja uutiset suhtautuvat myönteisesti taiteilijoihin, ehdottavat heille uusia toimeentulokeinoja, iloitsevat kun he saavat sellaisia toimimaan, ja koettavat aidosti kehittää heille nykymaailmassakin toimivia malleja menestyä.

Mutta samaan aikaan monet piraatit iloitsevat kärsimyksestänne, aikana jolloin kulttuurin ystävien pitäisi pikemminkin tulla avuksenne ja auttaa kulttuuria kukoistamaan. Miksi? Sitä voin kysyä vain teiltä. Eivät piraatit tahtoneet ryhtyä vihollisiksenne, mutta te teitte heistä sellaisia. Kun joku julistaa sinulle sodan, et voi olla iloitsematta hänen häviöistään, vaikka ajattelisitkin hänen pohjimmiltaan tarkoittavan hyvää. Ja tekonne ovat jo vakuuttaneet monet siitä, että te ette tarkoita hyvää, tai ole koskaan tarkoittaneetkaan. Se käsitys saattaa olla oikea tai väärä, mutta se on käsitys jonka olette itse luoneet.

Ja kun Piraattipuolueesta puhutaan satunnaiselle ihmiselle, tyypillinen reaktio on usein vihamielinen – ”miksi olet taiteilijoita vihaava piraatti?” Emme me vihaa taiteilijoita, mutta tahtoisimme kyllä vertaisverkot laillisiksi. Valitettavasti te olette saaneet ihmiset kuvittelemaan, että vertaisverkoista pitäminen automaattisesti saa vihaamaan taiteilijoita, ja päinvastoin. Eikä kunnon keskustelua koskaan pysty syntymään, jos aina mietitään pelkästään kuluttajan tai pelkästään tekijän oikeuksia – mutta siihen tilanteeseen vastakkainasettelunne on meidät vienyt. Tiedostojenjakamista harrastavat lähestulkoon uhataan lynkata, joten he luonnollisesti vetäytyvät puolustuskannalle ja vastaavat puhtaasti omia oikeuksiaan korostavilla puheenvuoroilla. Artistit pitävät kaikkea positiivissävyistä puhetta tiedostojenjakamisesta oman elantonsa viemisenä ja vastaavat puhtaasti omia oikeuksiaan korostavilla puheenvuoroilla. Kukaan ei koskaan pysähdy miettimään miten molempien oikeudet saisi sovitettua yhteen. Miksei? Koska te olette asian siihen tilaan ajaneet.

Kun me puhumme vertaisverkkojen puolesta, te hyökkäätte meitä vastaan. Miksi? Miksi vertaisverkkojen pitää olla automaattisesti pahoja? Miksi teette meistä vihollisiamme, kun voisimme auttaa teitä uudistamaan toimintanne? Me haluamme molemmat edistää kulttuuria – miksi käyttäydytte kuin meillä olisi eri tavoitteet, kun ne ovat samat? Miksi ylläpidätte tilannetta, jossa ihmiset päätyvät haistattamaan sekä teillä että taiteilijoillanne pitkät, vain koska olette sanoneet että heidänlaisensa ihmiset tekevät aina niin? Miksi varmistatte sen, että tekijänoikeuksista keskusteltaessa tunnutaan aina vain puhuvan joko kuluttajien tai tuottajien / levittäjien oikeuksista, mutta ei koskaan kaikkien samanaikaisesti?

Miksi koetatte väkisin ylläpitää vastakkainasettelua, joka päätyy vain satuttamaan meitä molempia?

Teidän,
hämmentyneenä ja turhautuneena,
Kaj Sotala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*